nieuws

Aantal energiepalen minimaliseren

bouwbreed Premium

petten- Om een kantoorpand met 1490 vierkante meter gebruiksoppervlakte te verwarmen zijn 20 tot 24 energiepalen voldoende. Voorwaarde is dat het pand energiezuinig is ontworpen. Zo moet er onder meer HR+-glas zijn aangebracht. Dat zegt dr. R. Wassenaar van het Energie Onderzoekcentrum Nederland.

Volgens Wassenaar is het mogelijk om bij elk nieuw pand te volstaan met een minimum aan energiepalen. “Dit concept is eenvoudig toe te passen. Het is volledig ontwikkeld en alle systeemcomponenten zijn op de markt. Het kost naar verhouding weinig en er wordt veel bespaard.”

Voorwaarde is wel dat de architect een energiezuinig gebouw bedenkt. “Als het in de ontwerpfase fout gaat, zijn veel meer energiepalen nodig. Mischien is het dan zelfs nodig om uitsluitend energiepalen te nemen. En een grote warmtepomp op de koop toe.”

Energiepalen zijn een soort heipalen die energie onttrekken aan de bodem. In combinatie met een warmtepomp verwarmen of koelen ze een gebouw. Energiepalen vormen een relatief nieuw fenomeen, maar Wassenaar verwacht binnen enkele jaren een doorbraak.

“Bij het gebouw van Trend Cosmetics in Wognum bijvoorbeeld is de economisch optimale oplossing een warmtepomp van 15 kilowatt (thermisch) . Deze dekt negentig procent van de energievraag. Verder zorgt een HR-ketel van 30 kilowatt voor bijverwarming. Het jaarrendement op primaire energie is bij deze combinatie 1,18. Als het niet was gegaan om een energiezuinig ontwerp was er een pomp van 45 kilowatt (thermisch) nodig geweest. De keuze voor volledige dekking voor de warmtevraag met een warmtepomp levert een jaarrendement van 1,20.”

De kosten van een 45 kilowatt warmtepomp zijn dertigduizend gulden hoger dan van een van 15 kilowatt en daar komen nog de meerkosten van extra energiepalen bij. Een aparte koelinstallatie is bovendien niet nodig omdat in de zomer de vloerverwarming wordt gebruikt om het gebouw te koelen via de energiepalen.

Wassenaar berekende of het mogelijk is met een betrekkelijk klein aantal energiepalen het gebouw te verwarmen. “We hebben daarbij de norm zeer streng toegepast en kwamen tot de conclusie dat het kan. Zodra het kantoor in gebruik is, gaan we monitoren of het allemaal echt werkt zoals berekend. En als het allemaal blijkt te kloppen, en daar twijfel ik niet aan, gaan we het idee promoten. “

Voorwaarde voor een optimaal resultaat is dat de energiepalen op afstand van ongeveer vijf meter van elkaar staan. Anders worden ze elkaars ‘concurrenten’ omdat ze energie onttrekken aan het zelfde stukje grond met als gevolg dat de bodem onder het gebouw kan bevriezen.

Reageer op dit artikel