nieuws

Aannemers met lef hebben de toekomst

bouwbreed

zoetermeer – VGBouw ziet voor de bouwnijverheid grote kansen ‘met verbluffende kostentechnische en kwalitatieve resultaten’. Vooropgesteld dat de ondernemers het lef hebben ingewikkelde projecten eens heel anders aan te pakken.

Dat advies geeft VGBouw in de studie ‘Toekomstscenario’s Bouwbedrijf’, uitgevoerd door de Stichting Research Rationalisatie Bouw.

Afwachten wat de opdrachtgever wenst, en vervolgens daarop de bouwkundige oplossing afstemmen, is geen goede strategie om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, oordelen de onderzoekers. Zij schrijven erbij zich te realiseren dat het advies projecten anders aan te pakken dan gebruikelijk, makkelijker is gezegd dan gedaan.

“Maar”, richt VGBouw het vizier op een aanlokkelijk perspectief, “het is wel de weg naar een meer succesvolle toekomst waarin de verdere ontwikkeling van het vakmanschap en het probleemoplossend vermogen van de bouwer veel beter kan worden uitgebuit”. De onderzoekers onderstrepen: “Juist het bedenken van nieuwe oplossingen en het inspelen op sluimerende behoeften van opdrachtgevers is een gebied waar de bouwondernemer een enorme sprong kan maken als het gaat om het vergroten van zijn marktpositie”.

In de zienswijze van VGBouw moet de aannemer uit zijn traditionele rol stappen van capaciteitsaanbieder. “Als meedenker is hij een waardevolle gesprekspartner voor opdrachtgevers met problemen op allerlei terreinen.”

Op pag. 2: Aannemers moeten vraag meer beinvloeden.

Reageer op dit artikel