nieuws

Zuid-Holland sleutelt toch aan de annexatieplannen

bouwbreed

den haag – Een aanzienlijk kleinere corridor over het grondgebied van Voorburg en definitief afzien van het annexeren’ van de bouwgronden van Wateringen. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen die het provinciebestuur heeft toegepast op het herindelingsplan (hip) zoals dat nu naar Provinciale Staten gaat.

Gedeputeerde Van der Goot gaf als sterkste reden voor de wijziging, de inspraakrondes zoals die tot nu toe zijn geweest. ”Het is dan altijd een afweging van nut en noodzaak”, zo lichtte Van der Goot gisteren dit onderwerp toe.

De totale Vinex-locaties Leidschenveen en Ypenburg raken de randgemeenten aan Den Haag kwijt. Verder krijgt de residentie ook het bedrijventerrein Forepark, het Nootdorpse terrein van de inrichting voor verstandelijk gehandicapten Craeyenburch en een aanzienlijk smallere corridor over het grondgebied van Voorburg.

De meest zwaarwegende reden voor de corridor is volgens Gedeputeerde Van der Goot altijd geweest, om Den Haag zeggenschap te geven over de aan te leggen infrastructuur naar Ypenburg en Leidschenveen. ”Daar is geen omvangrijke corridor voor nodig”, aldus Van der Goot.

Overigens hebben de PvdA-Gedeputeerden Wolf en Brouwer hierover binnen het college een minderheidsstandpunt ingenomen. Wolf: ”Wij vinden dat de corridor in zijn oorspronkelijke vorm moet worden doorgevoerd. Er moet gewoon wat vlees aan zitten.”

Besluit

Het besluit over het herindelingsplan is naar voren gehaald. Aanvankelijk zouden Provinciale Staten op 18 november over het plan discussieren Dat wordt nu 6 november. ”De uitkomsten kunnen we dan nog rustig verwerken”, veronderstelt Van der Goot. De annexatie moet op 1 januari 1999 een feit zijn.

Betrokken randgemeenten konden gisterenmiddag nog niet reageren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels