nieuws

Zonnige gevel – 2

bouwbreed

Met interesse lazen wij de ingezonden brief van de heer Van Oorschot in Cobouw van 17 september naar aanleiding van het artikel ‘Zonnige gevel’.

Uitwerking van een buizenstelsel onder bitumineuze dakbedekkingen hoeft echter niet meer. Het reeds decennia bestaande ‘droge’ vloerverwarmingssysteem gevuld met glycol kost een fractie van het gedrocht ‘collector’ aan de gevel en is uitstekend te gebruiken!

In Duitsland en Zwitserland werden reeds meer dan tien jaar geleden dergelijke proefopstellingen gemaakt waarbij de rotsachtige bodem werd gebruikt als opslagbuffer. De resultaten waren boven verwachting.

Het enige waar we goed over na moeten denken voor toepassing in Nederland is een milieuvriendelijke oplossing voor een goed geisoleerde buffer-opslag van een paar duizend liter.

Nu de pioniers van de productie van collectoren nagenoeg allemaal in handen zijn van de grote cv-ketelfabrikanten, en grote energieconcerns zonne-energie hebben omarmd omdat het commercieel interessant is, zal het echter niet meevallen iets simpels als een buizenstelsel op het dak ingevoerd en geaccepteerd te krijgen. Onze pogingen daartoe met onder andere enkele fabrikanten van daken hebben in ieder geval geen succes gehad.

Wij willen Van Oorschot – en vanzelfsprekend ook anderen – desgewenst graag met raad en daad terzijde staan en het voor het buizenstelsel noodzakelijke materiaal gratis ter beschikking te stellen voor realisering van een proefproject in Nederland.

Ed Noordegraaf, directeur Handelsmaatschappij E. Noordegraaf BV, Apeldoorn

Reageer op dit artikel