nieuws

Zonnige gevel

bouwbreed Premium

Het is maar wat je mooi vindt! In Cobouw van maandag 14 september staat een foto met als kop ‘Zonnige gevel’.

De foto laat een aantal gevels zien. Naar mijn oordeel een voorbeeld hoe het niet moet, hoewel de tekst anders doet vermoeden. Het is maar even wachten, dan wordt het een gedrocht. Immers de tand des tijds slaat dan toe: vervuiling, roestvorming etcetera en dus veel onderhoud. En goedkoop is het ook niet geweest.

Je zult je maar je eigenaar van zo’n geval moeten noemen. Bovendien vind ik het niet mooi! Dat is toch wel een vereiste bij je eigen huis en haard.

Doordat de huizen platte daken hebben, ligt de oplossing dichter bij huis. Het aanbrengen van een buizenstelsel onder de bitumineuze dakbedekking zou veel fraaier zijn, men ziet het immers niet!

Ervaring met een dergelijk systeem is er al bij de Haringvlietsluizen. Daar ligt een buizenstelsel onder het asfalt. Dat systeem dient alleen uitgewerkt te worden. En met zo’n honderd miljoen vierkante meter plat dak met bitumineuze dakbedekking in de buurt moet toch de benodigde energievermindering volgens het Rio-akkoord kunnen worden bereikt.

Guus F. van Oorschot

AMPO, Adviesbureau voor

Milieugerichte Productontwikkeling, Breda.

Reageer op dit artikel