nieuws

Windmoleneigenaren twijfelen tussen handel en idealisme

bouwbreed

rijswijk – De windmoleneigenaren van het eerste uur zijn verdeeld geraakt. Een kwart van hen wil van de nieuwe Elektriciteitswet gebruik maken om met hun ‘groene stroom’ de gevestigde energiebedrijven te gaan beconcurreren.

Een even groot aantal voelt er meer voor door te gaan als voorvechters van duurzame energie om de maatschappij te laten zien dat er veel meer kan dan nu nog voor mogelijk wordt gehouden. Zij willen hun tijd niet spenderen aan de haken en ogen die er aan energie-ondernemerschap zitten.

De helft van de windmolencooperaties kijkt de kat uit de boom.

Deze discussie woedt momenteel binnen de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), zonder dat het tot een splitsing leidt, legt voorzitter C. Zijdeveld desgevraagd uit.

Tot nu toe leveren de cooperaties hun overtollige windstroom aan het nutsbedrijf in hun regio en krijgen daar een vergoeding voor.

Strijd

De initiatiefnemers voor het groene energiebedrijf hebben zich verenigd in de Samenwerkende Groene Elektriciteits Producenten (SGEP). Zij denken op deze manier meer geld voor hun windstroom te krijgen. “De SGEP wil zijn tanden laten zien. Dat kan ik me goed voorstellen na de jarenlange strijd met distributiebedrijven over een redelijke vergoeding.”

De energiesector heeft zichzelf verplicht in 2000 3,2 procent van zijn stroom duurzaam op te wekken. Dat betekent minimaal een verdubbeling van het opgestelde windvermogen. De energiebedrijven hebben nu de beschikking over 330 megawatt windvermogen. De windcooperaties hebben daar 18 megawatt van in handen.

Makkelijk

Zijdeveld heeft ook veel begrip voor het deel van zijn club dat niet in de markt gelooft. “Die laten de maatschappij gewoon zien hoe gemakkelijk het is om het zelf te doen. Daarmee blijven ze de luis in de pels van de energiebedrijven”, betoogt de voorzitter.

Intussen richt ODE in een aantal steden duurzame energiegroepen op. “Die zullen laten zien dat er veel energie te besparen is zonder in te leveren op comfort. Ook zullen ze cooperaties oprichten om in steden wind- en zonne-energie te stimuleren.” (anp)

Reageer op dit artikel