nieuws

Werken in ‘leukste gebouw’ geen pretje

bouwbreed

hilversum – Werken in het ‘leukste gebouw van Nederland’ blijkt toch geen pretje te zijn. In een ingezonden brief in NRC Handelsblad maakt de redactie van het VPRO-radioprogramma OVT gehakt van het nieuwe VPRO-kantoor, een alom geprezen creatie van het jonge architectenbureau MVRDV.

“In deze opengewerkte betonkolos zonder wanden en zonder afgesloten ruimten is het voor het merendeel van de programmamakers onmogelijk om je werk geconcentreerd te doen”, schrijven de radiojournalisten. “De buitenkant en de kantine zijn prachtig, het uitzicht ook”, vervolgen zij. “Maar helaas gaat er erg veel werkcapaciteit verloren doordat de de architecten het werkklimaat van ondergeschikt belang vonden. Onze ‘hit-en-run architecten zijn wel erg hard weggelopen voor de klachten van de gebruikers.”

Nathalie de Vries (DV in de naamgeving van het bureau) stelt vast dat het al de tweede keer is dat VPRO-redacties hun ongenoegen in de krant uiten. “Ze weten blijkbaar makkelijker de weg naar de krant te vinden dan naar de VPRO-directie of naar mij.” Ze vindt dat jammer “omdat we absoluut willen weten wat de gebruikers ervan vinden”. Elke maand bezoekt ze minstens een keer het nieuwe VPRO-bolwerk. “Ik kom er zo vaak dat mensen denken dat ik er werk. Nee, met de OVT-redactie heb ik helaas nog niet gesproken.” Nathalie de Vries legt uit dat het project in de nazorgfase verkeert. “We hebben er bewust voor gekozen het gebouw tijdens het gebruik op de akoestiek te testen. Akoestiek op maat, is het idee.”

De redacties zijn in grote newsrooms gehuisvest met het oog op flexibiliteit. “De samenstelling van programmateams kan sterk varieren”, verklaart de architect. “Sommige programma’s lopen jaren, anderen slechts een seizoen. In het ontwerp zijn tussen de grote vloeren stiltecellen getekend, maar die zijn nog niet gebouwd.”

Alle VPRO-medewerkers hebben trouwens in elke fase van de ontwikkeling en de bouw gelegenheid gehad hun mening erover te geven, wil de architect er nog aan toevoegen. Als mogelijke verklaring van de irritatie, denkt zij ook aan “het wantrouwen dat vaak tegen nieuwe gebouwen bestaat”. denkt zij.

Reageer op dit artikel