nieuws

Veegmachine met vierwiel besturing

bouwbreed

holten – Op de Demodagen in Papendal introduceerde Nido een wereldprimeur: de 4-wiel gestuurde veegmachine Sigma van de Engelse fabrikant Schmidt UK Ltd. Deze machine is leverbaar met twee uitzwenkbare of twee getrokken borstels.

De nieuwe veegmachine heeft ten behoeve van een grotere manoeuvreerbaarheid de beschikking over 4-wiel besturing, die automatisch kan worden omgeschakeld naar besturing over de vooras. De enkele besturing over de vooras geeft een stuurhoek van vijftig graden terwijl bij besturing over beide assen een hoek van vijfenzeventig graden kan worden bereikt.

In de machine die Nido op de Nederlandse markt brengt ligt een sterke Euro 2.2 turbo dieselmotor van het merk Iveco. Deze motor levert een vermogen van 68 kW. De rijsnelheid van de machine bedraagt, via een automatisch versnellingsbak, maximaal 50 kilometer per uur. Tijdens het veegwerk komt de machine tot een rijsnelheid van twintig kilometer per uur. Maximaal beladen met een gewicht van 1750 kg, is de Sigma in staat om stootbanden tot een hoogte van 200 mm te nemen, terwijl een helling van vijfentwintig graden geen enkel probleem vormt. De draaicirkel is maximaal 5,00 meter.

Aan de voorzijde is de Sigma voorzien van twee hydraulisch aangedreven contraroterende vegers. Optioneel zijn borstels leverbaar of een derde borstel die gemonteerd is op een uitschuifbare arm voor een groter bereik. De machine beschikt over twee watertanks van elk 220 liter. Een van deze tanks bevat gereciculeerd water, terwijl de andere is afgevuld met leidingwater.

De ergonomisch gebouwde cabine beschikt over een zeer ruim glasoppervlak zodat een goed zicht verkregen wordt op het veegwerk. Veel aandacht is besteed aan de geluidsemissie. In de cabine komt het geluidsniveau niet boven de 74 dB(A) terwijl vlak naast de machine een geluid gemeten kan worden van maximaal 77 dB(A).

Inl.: Nido Universal Machines BV., Postbus 30, 7450 AA Holten. Tel. 0548 – 370000.

Een opvallend kenmerk van de nieuwe Sigma veegmachine is het grote glasoppervlak van de cabine waardoor een veilig zicht op het werk wordt verkregen.

Reageer op dit artikel