nieuws

Tachtig meter diepe keerwand beschermt Duits natuurgebied

bouwbreed

den haag – De overdracht, kort geleden, van een Sennebogen 180 tons rupsdraadkraan met aangebouwde sleuvenfrees SFG-LW 120 van Wirth aan het Duitse bedrijf Laubag GmbH droeg een officieel tintje. De overhandiging van de sleutels van deze machinecombinatie aan professor dr. Hege, lid van de raad van bestuur van Laubag, werd verricht door Sennebogen directeur Erik Sennbogen jr. zelf die werd vergezeld door algemeen directeur Kleuters van Wirth AG, Erkelenz.

Het gebeurt niet dagelijks dat de heren Sennebogen jr. van het gelijknamige Duitse kranenbedrijf en Kleuters van Wirth persoonlijk een machine bij een klant komen afleveren. Ze maakten kort geleden een uitzondering bij de levering van een opmerkelijke diepwandinstallatie, samengesteld uit twee standaard machinemodellen van beide fabrikanten.

De dragermachine is een aangepaste Sennebogen 180 tons draadkraan van het type 6189 HD die de mogelijkheid biedt met de Wirth sleuvenfrees tot een diepte te werken van 60 tot 80 meter. Belangrijkste doelstelling voor de ontwikkeling van deze machine was om de benodigde ruimte op de bouwplaats te minimaliseren, de inzetbaarheid van aanbouwwerktuigen te vergroten en door verhoging van de mobiliteit te komen tot een flexibeler inzet.

De installatie wordt door Laubag gebruikt voor de constructie van diepe keerwanden voor het tegengaan van grondwater bij open mijnbouwwerkzaamheden. In het gebied Janschwalde moet ter bescherming van het natuurgebied Neisseaue tegen uitdroging, over een lengte van elf kilometer een isolerende wand komen met een diepte tot zeventig meter. Voor dit werk blijkt de Sennebogen 6180 HD met de sleuvenfrees het juiste instrument.

De 180 tons basismachine is uitgerust met een speciale 17 meter lange verticale vakwerkgiek met bovenliggende horizontale twaalf meter lange hijsarm voor het hijsen en neerlaten van de hydraulisch aangedreven sleuvenfrees. Ook de rupsonderwagen is speciaal voor deze specifieke toepassing ontworpen en geconstrueerd. De rupsen hebben een plaatbreedte van 1500 mm Met een rupslengte van 8800 mm en een spoorbreedte van 8200 mm levert deze onderwagen een zeer hoge machinestabiliteit.

Evenals bij de standaard uitvoering zijn beide rupsframes hydraulisch geborgd en voor vervoer afzonderlijk los te nemen. Krachtbron voor de aandrijving van alle machinecomponenten inclusief de 25 tons hijslier en een dertig tons vrije val lier is een 634 kW dieselmotor. Voor het pneumatisch aangedreven hefsysteem is een aparte motor gekozen.

Diepwand-installatie voor de constructie van keerwanden tot diepten van 80 meter. De machine is een combinatie van Sennebogen 6180 HD

180 tons draadkraan en With hydraulische sleuvenfrees SFG-LW 120.

Reageer op dit artikel