nieuws

Stadig: Bundeling subsidies steden blijkt nu al chaos

bouwbreed Premium

den haag – De Amsterdamse wethouder van Volkshuisvesting, Duco Stadig, maakt zich zorgen over de subsidiestromen voor steden. Hij is bang voor een “diarree van visies met verschillende beoordelingscriteria.” Stadig sprak zijn zorg uit in het begrotingsdebat Volkshuisvesting.

“De bundeling van subsidiestromen voor de grote steden klinkt positief. Hoera, was mijn eerste reactie, maar ik moet het nog zien.” Drie verschillende ministeries willen drie afzonderlijke stapels papier. Ondanks de plannen om de geldstromen te bundelen, blijven er drie verschillende potten met geld.

“Het ministerie van VROM wil een investeringsvisie, Economische Zaken eist een motivering en Binnenlandse Zaken wenst een ontwikkelingsvisie. Als dat dezelfde visies mogen zijn, is een kopieerapparaat geduldig. Alleen ben ik bang dat elk ministerie een andere stapel papier wil. Dat lijkt in de verste verte niet op ontschotting en zal ontaarden in een diarree van visies waar ieder ministerie een andere beoordeling op los laat”, meent Stadig.

De wethouder stoort zich aan de onduidelijke rol van de nieuwe Grote Stedenminister. “In een eerste gesprek met de steden verviel Van Boxtel van Binnenlandse Zaken al in een beginnersfout. Hij gaf er blijk van alles te willen controleren en begon direct over herijking en checken. Ik ben benieuwd hoe hij dat wil doen met vijf ambtenaren”, merkte Stadig met enig cynisme op.

Stadig zegt wel gelukkig zijn met een bundeling van subsidies die in een keer worden uitgekeerd. Hij is ook bereid daarvoor een visie op tafel leggen. Als het geld binnen is, wil Amsterdam een jaar of vijf met rust worden gelaten. “Sommige processen hebben tijd nodig om tot ontwikkeling te komen. Die moet je niet storen met visitatiecommissies.”

Schiphol

De Amsterdamse wethouder waarschuwt verder voor een ‘vlucht naar voren’ bij de discussie over Schiphol. “Politiek Den Haag roept straks: ‘We zijn eruit, we gaan een luchthaven in de Noordzee aanleggen.’ Maar hoe moet het in de tussentijd met de groei van de luchtvaart? Het duurt misschien wel twintig jaar voor zo’n vliegveld er is. Een oplossing voor de middellange termijn lijkt vergeten. Straks hebben alle luchtvaartmaatschappijen inclusief KLM, Schiphol de rug toegekeerd als het vliegveld in zee klaar is”, voorspelt Stadig.

Reageer op dit artikel