nieuws

Pijn

bouwbreed Premium

Het Architectuurinstituut is een prachtig gebouw. Het kantoortorentje ervan is helemaal van glas, transparant als kristal. Het is er ’s zomers niet te harden van de hitte, maar dat is bijzaak, want dit is Architectuur.

Het was een schok toen ik laatst ontdekte dat uit het raam van de directeur airconditioning naar buiten hing. Zo’n grauwe ventilator die je op alle foto’s uit de Derde Wereld ziet.

Het is een begrijpelijke zwakte als arbeiders van de VPRO klagen over hun wereldberoemde nieuwbouw en zich niet willen schikken naar de Architectuur. Maar van de baas van het Architectuurinstituut verwacht je geen krimp. Het architectonisch geweten van de natie capituleert niet voor comfort. Die weet: wie mooi wil zijn, moet lijden.

Maar nu ontsiert airconditioning het kristallijne gebouw. Het apparaat hangt er als vlag van overgave. De strijd voor schoonheid is opgegeven. Nu hoeft niemand meer Architectuur te ontzien.

Reageer op dit artikel