nieuws

‘Parkeerplaatsen belangrijker dan Schiphol en Noord-Zuid-lijn’ Amsterdams bedrijfsleven uit felle kritiek op overheidsbeleid

bouwbreed

amsterdam – Uitbreiding van Schiphol, aanleg van de Noord/Zuidlijn en de bouw van IJburg zal het merendeel van de Amsterdamse ondernemers een zorg zijn. De bouw van parkeerplaatsen en het verbeteren van het bestaande wegennet rond Amsterdam vinden ze veel belangrijker. De meeste ondernemers voelen zich bovendien niet serieus genomen door de lokale en regionale overheden.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de ontwikkeling van de bedrijvigheid in de regio Amsterdam, ‘Consolidated top 100 Amsterdam’. Het werd samengesteld door accountants- en adviesorganisatie KPMG. Voor het onderzoek werden de honderd grootste Amsterdamse ondernemers aan de tand gevoeld. “Ruim de helft van de ondernemingen, waaronder een aantal multinationals, zegt dat de plannen voor uitbreiding van Schiphol ‘nauwelijks’ van invloed zijn op de eigen onderneming”, aldus het rapport. Hetzelfde geldt voor de Noord/Zuidlijn en de tweede Coentunnel. Driekwart van de ondervraagden zegt dat de bouw van IJburg hen weinig kan schelen.

Als de wegen rond Amsterdam en de beschikbare parkeerplaatsen ter sprake komen, gaan de ondernemers op het puntje van hun stoel zitten: “Uitbreiding/verbetering van het wegennet zou 82 procent van de bedrijven toejuichen.”

Geen enkel bedrijf is tevreden over de huidige situatie. “De onderzochte ondernemingen zijn uitgesproken negatief over het parkeerbeleid in de regio”, aldus een toelichting van KPMG. “De bedrijven vinden dat een verdergaande opheffing van parkeerplaatsen zonder dat een begin wordt gemaakt met de bouw van de geplande parkeergarages, de toch al slechte bereikbaarheid per auto er niet beter op maakt.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat de ondernemers zich sterk te kort gedaan voelen door de overheid. Er is onvoldoende inspraak in het lokale en regionale overheidsbeleid, zegt 71 procent van de ondervraagden. Bovendien: “Zelfs wanneer bedrijven betrokken zijn bij inspraakprocedures, worden toch beslissingen genomen die de bedrijfsvoering hinderen en belemmeren.”

H. Pieck, voorzitter platform Ondernemende Regio Amsterdam (ORA) geeft in het rapport een voorbeeld: “De gemeente Amstelveen heeft wel bedrijven binnen de grenzen gelokt, maar de daarbij toegezegde huizen moeten er nog komen. De gemeenten komen hun beloften gewoon niet na.”

Zorg voor het milieu leeft niet sterk bij het bedrijfsleven, zo blijkt uit het rapport. Alleen de bouwnijverheid, handel, industrie en de categorie ‘overige dienstverlening’ willen de komende jaren milieuzorgsystemen aanschaffen. De industrie kondigt aan, te investeren in onder meer bodemsanering en asbestverwijdering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels