nieuws

Openheid kenmerkt nieuw gemeentehuis van Moerdijk

bouwbreed

Moerdijk – Klantvriendelijkheid, openheid, flexibiliteit. Moerdijk, in 1997 ontstaan uit een herindeling, wilde een gemeentehuis dat volgens deze principes is gebouwd. Dat is gelukt. AGS architecten en planners uit Heerlen ontwierp een gebouw, waarin de modernste kantoorvormen zijn toegepast. Bovendien is het duurzaam en comfortabel.

In Zevenbergen is in april dit jaar begonnen met de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Dat moet mei volgend jaar klaar zijn. De pas gekozen gemeenteraad besloot begin vorig jaar dat er zo snel mogelijk nieuwe huisvesting moest komen voor de bijna tweehonderd ambtenaren, die nu verdeeld zijn over drie locaties. De raad had 37 miljoen gulden over voor het nieuwe onderkomen.

Architect ir. J. Pare van AGS legt uit dat het ontwerp “tegelijk openheid en momumentaliteit uitstraalt. Dus geen statige, afstandelijke bestuurszetel, maar een gemeentehuis waar de inwoners makkelijk binnenlopen.” Aan de andere kant moet het gebouw opvallen.

Dat effect heeft AGS willen creeren met onder meer een drie verdiepingen hoge glazen pui aan de voorkant. Achter al dat glas komt een halfronde ruime hal, met daarin onder meer de centrale balie.

Het nieuwe gemeentehuis wordt ingericht volgens de tegenwoordig bij de overheid erg populaire een-loket-gedachte. De inwoners moeten voor al hun vragen in eerste instantie bij een persoon terecht kunnen, die hun vervolgens kan doorverwijzen. Wie nu telefonisch contact heeft met de gemeente, wordt al op deze manier te woord gestaan door een zogeheten call center.

Centrale balie

De nieuwe gemeente wil inwoners niet meer van het kastje naar de muur sturen. Deze filosofie krijgt niet alleen vorm in de inrichting van een centrale balie, het hele gemeentehuis is volgens dit principe ingericht, want de gemeente Moerdijk moet een open organisatie zijn.

De huidige communicatie- en informatiemiddelen maken dat mogelijk. Architect Pare: “De ambtenaren zitten straks gegroepeerd rond verschillende gemeentelijke taken, bijvoorbeeld milieuzorg. De afzonderlijke ruimtes worden gecreeerd door verplaatsbare wanden, zodat je bij veranderingen in de organisatie gemakkelijk een andere indeling kunt maken.”

Installaties

Projectmanager Pellegrom van AGS heeft overigens ondervonden dat bouwkundig Nederland nog niet is ingespeeld op de werkwijze die in Moerdijk wordt toegepast. De meeste installateurs willen bijvoorbeeld precies weten waar de muren komen, zodat zij daarmee rekening kunnen houden bij de aanleg van leidingen. Het gemeentehuis krijgt verhoogde vloeren en verlaagde plafonds. De infrastructuur is zo aangelegd dat optimale flexibiliteit is gegarandeerd.

De aan het oog onttrokken ruimtes bevatten ook de nieuwste systemen op het gebied van verwarming en koeling. Dat levert een klimaatbeheersing op die niet alleen comfortabel is, maar ook milieuvriendelijk. Dat groene aspect keert ook op andere plaatsen terug. Zo wordt een deel van het dak bedekt met sedum: een dikke laag vetplanten houdt warmte in de winter vast en absorbeert een teveel aan zonlicht in de zomer.

Alleen een flexibel georganiseerd bouwproces maakt het volgens projectmanager Pellegrom mogelijk zo’n gebouw neer te zetten. “Je kunt dit alleen binnen dit budget en binnen zo’n korte tijd realiseren, als je werkt met project-management. Te veel overleg vergt te veel tijd en geld.” AGS is wat dat betreft zeer te spreken over de gemeente Moerdijk, die ze slagvaardig en voortvarend noemt. Pellegrom: “Het is soms net een bedrijf.”

Reageer op dit artikel