nieuws

Omstreden woningproject Harenkarspel van start

bouwbreed

den haag – Het gemeentebestuur van Harenkarspel heeft de bittere strijd gewonnen over bebouwingsmogelijkheden van het voormalige bedrijfsterrein van Bouwbedrijf Tak in de kern Eenigenburg. De Raad van State heeft het beroep van tegenstanders ongegrond verklaard. Deze uitspraak heeft tot gevolg dat de gemeente nu bouwvergunningen kan afgeven voor de stolpwoning en vijf anders vormgegeven woningen op het perceel.

Voor het gemeentebestuur moet de uitspraak met een zucht van opluchting begroet zijn. Het terrein van Tak was door de gemeente aangekocht. Wethouder mevrouw M. Tijn (CDA) vertelde enige tijd terug dat jaarlijkse wegens renteschade een post van 50.000 gulden aan de negatieve zijde van de balans van de gemeente bijgeschreven moest worden zolang het project niet kon worden afgewikkeld.

Omwonenden, gesteund door de Stichting Landelijk Eenigenburg, zijn fel tegen het project. Zij wijzen op het pittoreske aangezicht van de overige delen van Eenigenburg. Volgens hen is er feitelijk sprake van een monumentaal stadsgezicht, met als enige manco dat dat nergens geregistreerd staat. De nu ter plaatse geplande woningen zouden detoneren in het geheel.

Verbetering

De gemeente vindt het geheel wel passen en bovendien een enorme verbetering vergeleken met de vroegere situatie. De opstallen van Tak detoneerden pas echt in het geheel, vindt het gemeentebestuur.

Vorig jaar werd het gewraakte bestemmingsplan in een bij de Raad van State aangespannen spoedprocedure geschorst. De tegenstanders moesten zo de kans krijgen het geschil tot op de bodem uit te vechten zonder dat er onomkeerbare situaties (feitelijke bouw) zouden ontstaan. De bodemprocedure is nu afgerond. Tegen de nu door de gemeente te verlenen bouwvergunningen kunnen de tegenstanders wel weer in beroep komen.

Het project gaat nu met forse vertraging van start.

Reageer op dit artikel