nieuws

Nieuwe woonwijk in Wormer stuit op verzet

bouwbreed

den haag/wormer – Is het verstandig een nieuwe woonwijk te stichten vlakbij velden van de landelijke bekendheid genieten korfbalvereniging Groen-Geel in Wormer? Die vraag moet voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en nu rechter bij de Raad van State, D. Dolman, beantwoorden.

Een forse groep inwoners van Wormer is falikant tegen de voorgenomen nieuwbouw, omdat er een recratiegebiedje langs de oevers van Het Zwet voor moet worden geofferd. “De mensen zullen voor deze woningen in de rij staan”, bezwoer gemeentelijk woordvoerder J. van der Stoop op een hoorzitting van de Raad van State.

Provinciewoordvoerder B. de Graaf denkt dat ook. Hoewel de provincie maandag in de nota ‘Drieluik over de toekomst van wonen in Noord-Holland’ concludeerde dat de kleine gemeenten in de provincie te voortvarend nieuwbouwhuizen realiseren, steunt de zelfde provincie toch het project in Wormer.

Volgens de provincie namelijk moet het project ‘een breder effect in Wormer veroorzaken’. In de nieuwe wijk komen 117 duurdere woningen te staan. Het is de bedoeling dat er doorstroming ontstaat. Inwoners van Wormer zouden hun relatief goedkopere woningen moeten verruilen voor de nieuwe woningen. Zo komt er weer goedkopere woningen vrij, waaraan in Wormer grote behoefte bestaat.

Drijfveer

Raadsman mr. F. W. Schokking van de tegenstanders suggereerde dat er achter het project een hele andere drijfveer zit. Hij sprak van “financiele planologie”. De nieuwe wijk zou uitsluitend gesticht worden, omdat de gemeente geld nodig heeft. De grondverkopen zouden dat geld moeten genereren.

“Ik spreek dit met klem tegen”, reageerde gemeente-ambtenaar Van der Stoop fel. Dat de gemeente het geld goed kan gebruiken, gaf hij wel toe. Met het geld wil men de Koningsvarenflats aanpakken. Belangrijkste argument is en blijft echter dat de gemeente een goed woningbouwbeleid wil voeren.

Rechter Dolman leek vooral oog te hebben voor het feit dat de nieuwe huizen vlak bij de tennis- en korfbalvelden worden gebouwd. Hij vroeg zich af of de gemeente er wel voldoende rekening mee heeft gehouden dat er conflicterende situaties kunnen ontstaan.

Dolman hoopt over een week uit te spreken of hij, zoals de tegenstanders eisen, het nieuwe bestemmingsplan ‘IJsbaanterrein en omgeving’ schorst. Doet hij dat, dan kan de gemeente voorlopig niet beginnen met het bouwrijp maken van de gronden en het afgeven van bouwvergunningen.

Reageer op dit artikel