nieuws

Niemand wil een kwaad woord over Oosterheem Modderig begin van omvangrijke woonwijk in Zoetermeer

bouwbreed

zoetermeer – De blubber komt aanvankelijk als een pisstraaltje uit de buis, maar al snel spuit het zand-water mengsel er met een enorme kracht uit. De Zoetermeerse burgemeester Luigi van Leeuwen en wethouder Elbert Jenne kijken vergenoegd toe. Uiteindelijk hebben zij dit wonder met slechts een voorzichtige druk op de knop verricht. De kolkende modder vormt het officiele begin van Oosterheem: de laatste en daarmee dus meest risicovolle Vinex-locatie in Haaglanden. Maar daar wil niemand tijdens deze feestelijke bijeenkomst eigenlijk iets van weten. Of zoals Van Leeuwen het verwoordt: “We gaan nu tempo maken en niet praten over andere locaties.”

In het Zoetermeerse etablissement ‘In de drie Hooibargen’ kan Tom Schenk, projectmanager van Oosterheem, zichtbaar zijn geluk niet op. Felicitaties en schouderklopjes neemt de gemeenteambtenaar met een brede grijns op zijn gezicht in ontvangst.

De gelukwensen voor hem zijn overigens niet voor niets. Schenk wordt samen met wethouder Jenne gezien als de trekker van Oosterheem. Het is immers ook dit tweetal geweest dat destijds de marktpartijen zover heeft gekregen hun grond in te leveren in ruil voor een bouwclaim en een plaatsje in een op te richten stuurgroep. Tot dat moment gingen de partijen die grond hadden verworven zo’n beetje rollenbollend over straat. “In 1990 had ik mijn eerste vergadering over wat toen nog Zoetermeer-Oost heette”, herinnert J.E.A.van der Plas van Fortis zich.

Zijn onderneming had er de meeste grond. “Het is een wijze man in de persoon van Jenne geweest die ons, na twee mislukte pogingen om een consortium in het leven te roepen, op een lijn kreeg.”

Van der Plas geeft toe dat het al met al lang heeft geduurd. “Acht jaar tussen de eerste vergadering en het opspuiten van zand is eigenlijk veel te lang.”

Het zijn woorden die door het aanwezige gezelschap voor lief worden genomen. Gezamenlijk staan ze er nu voor: Bouwfonds Woningbouw, Fortis, Bouw- en Aannemingsbedrijf Van Omme en De Groot, Intervam, Dura, Eurowoningen, Dura, TBI Bouwgroep en de corporaties Vestia Zoetermeer, Stichting Verantwoord Wonen, rooms-katholieke woningbouwvereniging De Goede Woning en uiteraard de gemeente Zoetermeer. Projectmanager Schenk: “Ik ben dolblij dat we daadwerkelijk zijn begonnen. Het heeft jaren geduurd, maar we zijn aan de uitvoering toe.”

Zand

Even daarvoor hebben Luigi van Leeuwen en wethouder Jenne het opspuiten van het zanddepot in werking gezet. Ballast Nedam heeft deze klus voor een aanneemsom van tien miljoen gulden in de wacht gesleept. In totaal gaat het om het opspuiten van 1.100.000 kubieke meter zand. Dit is afkomstig uit de Zoetermeerse plas de Noord Aa. Daar ligt ook de cutterzuiger AEGIR +OX 111 die het zand opzuigt. Door middel van twee tussenstations wordt het zand-water mengsel over een lengte van zo’n 6500 meter naar de bouwplaats verpompt.

Bouwbord

Na deze handeling toog het hele gezelschap naar de Oostweg, de toekomstige hoofdader van de woonwijk. Daar stond de volgende handeling op het programma: het onthullen van een immens bouwbord. Tom Schenk :”Nu gaat de locatie pas echt leven. Het is zo lang stil geweest rond Oosterheem maar met dit bord op deze plaats weet iedereen wat er hier straks gaat gebeuren.”

De projectmanager hoopt dat nog voor de vakantieperiode van volgend jaar de eerste palen de grond in gaan. “Het moet hier een koor van heimachines worden.” De planning is strak want in het jaar 2000 telt Oosterheem al duizend woningen.

Op de vraag aan wethouder Jenne of hij zich geen zorgen maakt of Oosterheem de concurrentiestrijd met de vier Vinex-locaties, (Leidschenveen, Ypenburg, Wateringse Veld en Delfgauw) wel aan kan, zwijgt hij even. De liberaal verwijst vervolgens simpelweg naar eerdere vraaggesprekken in deze krant waarin hij vooral de ligging van Oosterheem heeft geroemd. “Intussen is er weinig veranderd”, aldus de wethouder.

Dat echter de bouw op de Vinex-locaties fors is achtergebleven en de productie voor volgend jaar flink wordt aangetrokken, doet daar in zijn visie weinig aan af. “De vraag naar woningen blijft hoog”, meent Jenne.

Rails

Ook burgemeester Van Leeuwen wil van enig doemdenken niets weten. “Je weet dat er concurrentie is en we hebben er daarom belang bij om tempo te maken. Maar we moeten nu niet praten over andere locaties of punten achter de komma. We hebben de plek nu op de rails staan.”

“Er is een ruime verkaveling en met de komst van het Bentwoud heeft het een fraaie ligging”, benadrukt een gemeentelijk planoloog. De tegenwerping dat een negen meter hoge aarden wal voor de hoge hogesnelheidslijn (hsl) de woonwijk straks van het bos scheidt, wordt met een schouderophalen aangehoord: “Dan is het gewoon zaak om genoeg doorgangen te maken.”

Onzekerheden

Nee, het wordt al snel duidelijk dat niemand in ‘In de drie Hooibargen’ op kritische geluiden zit te wachten. Of het moet die gemeentevoorlichter zijn die toch nog wel wat zorgen over de directe toekomst zegt te hebben. “Er zijn denk ik best nog wel wat onzekerheden”, laat hij desgevraagd maar voorzichtig weten.

Zo is daar de ontsluiting via de A12 en de keuze van het openbaar vervoer. Zoetermeer wil graag op de rijksweg 12 een op- en afrit ter hoogte van Bleiswijk. Maar het Rijk ziet dit kostbare project vooralsnog niet zitten. Gevolg: heel wat autoverkeer moet zich straks over een weg wringen om de snelweg te bereiken.

En dan is er nog het openbaar vervoer. De bedoeling is dat er een lightrail-verbinding komt. Maar de discussie over Randstadrail draait nog op volle toeren. En er is voorlopig niemand die weet hoe dit afloopt. De kans dat de eerste bewoners op Oosterheem daar uitzicht op hebben, wordt gering geacht. “Daar maak ik mij wel wat zorgen over”, zegt de woordvoerder. Zijn blikken gaan door het restaurant en hij weet het: hij is hier de enige…

Van Bockhoven van Ballast Nedam, burgemeester Luigi van Leeuwen en wethouder Elbert Jenne zetten het zandspuiten in werking.

Met een enorm geraas spuit de modder uit de buis. Ruim zes kilometer verderop wordt het zand uit de Noord Aa gezogen.

Reageer op dit artikel