nieuws

Nederlandse advocaat maakt slotgracht van openbare weg ‘Illegaal’ kasteel houdt Belgen bezig

bouwbreed

hoogstraten – De tijd van ongelimiteerd bouwen in Belgie is voorbij. De Vlaamse overheid treedt voortaan rigoureus op tegen mensen met vrije interpretaties van verstrekte bouwvergunningen en schots en scheef gebouwde villa’s en kastelen in de vreemdste kleurcombinaties. De kwestie rond de bouw van een kasteel inclusief slotgracht dient daarbij als afschrikwekkend voorbeeld.

Rijdend vanuit het Brabantse Chaam richting het Belgische plaatsje Meerle verandert de wereld compleet zodra je vrijwel ongemerkt de Nederlands-Belgische grens passeert.

Kasten van huizen, vrijwel allemaal van Nederlanders, staan overal verspreid. Alsof de Vlaamse Dienst Stedenbouw tot voor kort nog nooit in deze regionen is geweest.

Iets voorbij Meerle, richting Hoogstraten, staat zelfs een kasteel, compleet met slotgracht. Het opmerkelijke gebouw is sinds kort in opspraak geraakt nadat de Dienst Stedenbouw zich wat serieuzer is gaan bemoeien met de verstrekking van bouwvergunningen.

Het kasteel is in 1987 gebouwd in opdracht van M. Vorfeld, een Nederlandse advocaat uit Breda. Toentertijd kreeg hij toestemming van de gemeente Hoogstraten om in de bossen tussen Meerle en Meersel-Dreef een huis te bouwen en een aantal oude stallen te renoveren. Dat deze bouwvergunning uiteindelijk zou resulteren in de bouw van een gigantisch kasteel en de aanleg van een slotgracht had niemand bij de gemeente Hoogstraten durven denken.

Het kasteel bleek na de bouw veel groter uitgevallen dan in werkelijkheid de bedoeling was. Tevens overtrad Vorfeld de wet door een deel van de Kampweg, een doodlopende openbare weg, te gebruiken voor de aanleg van de slotgracht.

Pijnlijk

Inmiddels is advocaat M. Vorfeld overleden. Zijn familie woont momenteel in het kasteel en wordt bedreigd met uitzetting door de Dienst Stedenbouw. De enorme overtredingen die tijdens de bouw van het kasteel zijn gemaakt, zijn daarvan de reden.

Stedenbouw dreigt zelfs naar de correctionele rechtbank in Turnhout te stappen, als blijkt dat er uit de onderhandelingen, die nu gaande zijn tussen de gemeente en de familie, geen oplossing naar voren komt.

Aangezien de kwestie voor de familie Vorfeld te pijnlijk is, wil niemand reageren op vragen. Om deze reden is er een woordvoerder aangesteld om de meeste brandende vragen vanuit de Vlaamse en Nederlandse media te beantwoorden.

De woordvoerder onderhandelt ook met de gemeente Hoogstraten over een mogelijke oplossing voor het probleem. “Volgens de gemeente ligt de oplossing bij de rechtbank, maar naar mijn idee kunnen we dit probleem makkelijk binnenskamers oplossen”, is de stellige overtuiging van de Vlaamse woordvoerder.

“De familie heeft al toegezegd dat ze eventuele aanpassingen aan het kasteel willen bespreken met de gemeente. Zo is er de mogelijkheid om de Kampweg via een andere route te ontsluiten, zodat de slotgracht in zijn originele staat kan blijven. De familie zou aan zo’n oplossing graag willen ‘meewerken’.”

Op wat voor manier er dan precies gaat worden meegewerkt, wil de familiewoordvoerder niet kwijt, maar vooralsnog lijkt het er sterk op dat de kwestie rond de slotgracht wellicht zal worden afgekocht met een aanzienlijk geldbedrag.

Mocht dat plan doorgang vinden, dan zou dat betekenen dat de Dienst Stedenbouw haar imago te zwichten voor geld, nog niet kwijt is. Vanuit de gemeente Hoogstraten wil niemand reageren op de kwestie, aangezien de zaak nog in behandeling is.

Reductie

Wel is bekend dat de gemeente van de familie Vorfeld eist dat de omvang van het kasteel wordt gereduceerd tot de aanvankelijke afmetingen zoals was opgetekend in de bouwvergunning.

“Wat belangrijk is in deze zaak is dat de heer Vorfeld een vergunning heeft gekregen om te bouwen. Of er nu hier en daar een halve meter extra aan is gebouwd en dat dit of dat raam nu wel of niet groter is dan was afgesproken, is eigenlijk maar bijzaak. Feitelijk kreeg de heer Vorfeld toestemming om te bouwen, en dat heeft hij gedaan. Die argumenten zal ik tijdens de gesprekken met de gemeente op tafel leggen”, verklaart de woordvoerder van de familie Vorfeld.

Het gewraakte kasteel van de inmiddels overleden advocaat Vorfeld. Foto: Boyd Smith

Reageer op dit artikel