nieuws

Mismanagement dupeert de bouw

bouwbreed Premium

den haag – Mismanagement is de belangrijkste oorzaak van het op de fles gaan van (woning)bouwbedrijven. Dun en Bradstreet Nederland heeft, naar aanleiding van het aantal faillissementen over de eerste zes maanden van dit jaar in de bouw, de oorzaken onderzocht.

“Onder mismanagement wordt verstaan het afleveren van slecht werk en gebrekkig management, waarbij de directie niet over voldoende ondernemerskwaliteiten beschikt,” aldus de onderzoekers van Dun en Bradstreet (D en B). “De ondervraagde curatoren geven ook interne onenigheid of slechte toekomstvisie van de directie als redenen aan van faillissementen.”

Wat de onderzoekers opvalt, is dat er ook bedrijven op de fles gaan als gevolg van te weinig opdrachten, ‘en dat ondanks de groei die zich binnen de bouwnijverheid voordoet’.

Wat hierop haaks staat is dat door de snelle groei ondernemers ook onderuit kunnen gaan. Zij kunnen de vaak hoge investeringen die daarmee gepaard gaan niet dragen.

D en B: “Uit het onderzoek blijkt tevens dat een goede administratie en debiteurenbeheer van groot belang zijn om mogelijke problemen met debiteuren in een vroeg stadium te onderkennen.”

Minder faillissementen

Het aantal faillissementen in de bouw is aan het afnemen. Gingen volgens D en B over de eerste zes maanden van 1997 nog 279 bedrijven failliet, een jaar later is dat afgenomen met 242. Een belangrijke groep die failliet gaat, zijn de woningbouwers.

De daling is een gevolg van de positieve ontwikkeling van de Nederlandse economie. Ondernemers in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland gaan relatief vaker failliet. Een lichtppunt is wel dat met name in Zuid-Holland het aantal faillissementen aan het afnemen is: van 61 over de eerste zes maanden van 1997 naar 55 in dezelfde periode van dit jaar.

Redenen faillissementen ù mismanagement 34,3 procent te weinig order 17,1 procent problemen met betalingen van debiteuren 15 procent te grote investeringen of te snelle groei 13,7 procent faillissement van handelspartner 6 procent ziekte van ondernemer 4,3 procent Bron: D en B

Reageer op dit artikel