nieuws

Meldpunt ingenieurs voor ‘millenniumprobleem’

bouwbreed Premium

den haag – De Orde van Nederlandse Raadgevende Ingenieurs (Onri) en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) overwegen de oprichting van een meldpunt voor problemen die te maken hebben met automatisering en de overgang naar het jaar 2000.

Bij zo’n meldpunt kunnen architecten en ingenieurs hun vragen en opmerkingen kwijt over het ‘millenniumprobleem’. Dat laatste houdt in, dat veel software niet geschikt is voor de overgang van het jaar 1999 naar het jaar 2000. Als de jaartallen slechts met de laatste twee cijfers worden aangeduid, zal de software ‘denken’ dat het jaar 1900 is begonnen. De gevolgen kunnen groot zijn.

Via een meldpunt zouden architecten en ingenieurs met dezelfde software met elkaar in contact kunnen komen. Zij kunnen dan samen naar een oplossing zoeken. Of het meldpunt er werkelijk komt, is nog niet zeker.

Ook andere organisaties in de bouw overwegen acties om het millenniumprobleem meer op de voorgrond te brengen. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) te Den Haag loopt met plannen rond. “Maar het is nog te prematuur om meer mee te delen”, aldus een woordvoerder.

Risico

Over het algemeen trekt de bouw zich weinig aan van het dreigende millenniumprobleem. “Typisch de bouw, pas in augustus 1999 gaan ze zich druk maken”, aldus een deskundige. Voor kleine aannemers verwacht hij geen grote problemen. De grote bouwbedrijven zijn zich van het probleem bewust en zijn bezig hun software en materieel te controleren en aan te passen. “Het grootste risico lopen middelgrote aannemers met tien tot twintig werknemers”, zegt de deskundige.

Toch loopt de bouwmaterialenhandel als eerste tegen het millenniumprobleem aan. Sommige programma’s zijn namelijk niet geschikt voor het sluiten van langlopende contracten, tot na het begin van 2000.

Ook de producenten van bouwmaterialen kunnen tegen de ‘millenniumbug’ oplopen. Het ziet er echter naar uit, dat de meeste problemen pas na 1 januari 2000 aan het licht zullen komen. De grote vraag wordt dan, wie er verantwoordelijk is voor de schade.

Verwijtbaar

Volgens J.D. Timmer, voorzitter van het Millennium Platform, kan het achterwege laten van maatregelen leiden tot zeer nadelige gevolgen voor de bedrijfsvoering en zelfs het voortbestaan van de onderneming bedreigen.

De schade wordt niet door verzekeringen gedekt. Die gaan ervan uit dat het een verwijtbare schade is, omdat de ondernemer hem had kunnen zien aankomen. Desondanks hebben de verzekeraars wel alvast een millenniumfonds in het leven geroepen.

De bouw moet zich meer bewust worden van de naderende problematiek, vindt het Millennium Platform. Daarom wordt op 23 september ’s middags het Cobouw Millennium Congres gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht, georganiseerd door Ten Hagen en Stam BV. Inlichtingen, telefoon (070) 3045859.

Reageer op dit artikel