nieuws

Leeuwarden groeit ten koste van dorpen

bouwbreed

leeuwarden – De stad Leeuwarden moet zich ontwikkelen tot een sterk regionaal centrum. In Friesland kan van gemeentelijke herindeling voorlopig geen sprake zijn.

De buurgemeenten behouden hun zelfstandigheid.

In ruil daarvoor moeten ze pas op de plaats maken. Want Leeuwarden moet zoveel mogelijk ontwikkelingskansen krijgen.

Dat staat in het advies van twee onafhankelijke bureaus.

De Friese hoofdstad wil al jaren groeien en zag gemeentelijke herindeling als het middel bij uitstek. Dit ging de provincie en de omliggende gemeenten veel te ver. Om de impasse te doorbreken, stelde de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken een onafhankelijk onderzoek voor.

Volgens gedeputeerde Jansen hebben de adviezen gevolgen voor de hele provincie.”Tot 2010 kunnen in Leeuwarden per jaar gemiddeld 550 woningen worden gebouwd. Het heeft geen zin voor leegstand te bouwen, dus moet de rest het rustiger aan doen.”

Reageer op dit artikel