nieuws

‘Lassen blijkt echt verrekte moeilijk’

bouwbreed

den haag – Vonken spetteren in het rond. Een schroeilucht vult de enorme tent op het Plein in Den Haag. De deelnemers aan de Nationale Laskampioenschappen voor politici laten zich daar niet door weerhouden. Aan de wedstrijd deden 33 politici mee. Winnaar werd Gerda Verburg (CDA).

“Niet in de lasboog kijken. Dat is slecht voor de ogen”, waarschuwt Richard Zweerus. Hij is instructeur van lasinstituut Laval en helpt de deelnemende politici. “Ze maken een buitenhoek zonder vooropening in zes plaats van 150 milimeter lang. Eigenlijk een makkelijk klusje.” Hanneke Gelderblom, lid van de Eerste Kamer, denkt daar anders over. “Ik heb al geoefend, maar lassen is echt verrekte moeilijk.”

De Nationale Laskampioenschappen voor politici zijn een initiatief van werknemers en werkgevers in de Metalektro-Industrie. De wedstrijd werd gehouden om te vieren dat sinds de eerste Laskampioenschappen voor Politici in 1995 10.000 langdurig werklozen een baan vonden in de Metalektro-Industrie. De initiatiefnemers benadrukten dat ondanks de vele nieuwkomers in de branche, de dreiging van personeelstekorten nog steeds niet is weggenomen.

CDA-kamerlid drs. G.B.M. Leers legt het lasapparaat neer en haalt opgelucht adem. “Ik knutsel wel eens wat, maar lassen is een ander verhaal.” Hij heeft een uitgesproken mening over de personeelsproblemen van het bedrijfsleven. “Ambachtelijke beroepen moeten meer status krijgen. Als Nederland iets wil blijven voorstellen op technisch gebied dan is het noodzakelijk dat er meer mensen worden aangetrokken.”

Ondanks zijn inspanningen viel kamerlid Leers (l.) niet in de prijzen. Gerda Verburg werd winnaar.

Foto: Robert van Stuyvenberg

Reageer op dit artikel