nieuws

‘Kenniskloof tussen makers en toepassers van isolatieglas’

bouwbreed

gouda – Ook de wereld van het isolatieglas ontkomt er niet aan: het strakke korset van het nationale Bouwbesluit dat steeds weer wordt vernieuwd. Glas is niet alleen glas meer als je er doorheen kunt kijken. Er bestaat HR glas, HR+-glas en HR++-glas. Dan is er nog inbraakwerend glas in een reeks kwaliteitsvormen.

Elke glassoort kent zijn toepassing en niet alles kan en mag overal worden gebruikt. Zeker niet als het Bouwbesluit straks weer is aangescherpt.

Volgens voorzitter Louis Groot Scholten van de Figin, de brancheorganisatie van de grotere glasfabrikanten, gaapt er wat dit betreft een kennisgat aan vooral de gebruikerszijde. De Figin is daarom vast van plan om de komende maanden serrebouwers, timmerfabrikanten, glaszetter en dergelijke te doordringen van de modernste regels op glasgebied.

In het Bouwbesluit staan nationale regels voor bouwers en iedereen die daar mee te maken heeft. Enige tijd terug adviseerde de Raad van State over de nieuwste versie van het Bouwbesluit. Vanwege Europese regelgeving en een toenemende zorg voor het milieu moet dit steeds weer gemoderniseerd worden.

Te weinig bekend

Het was al bekend dat woningen volgens het Bouwbesluit in de toekomst steeds beter geisoleerd moeten zijn. Dat zal onder meer gebeuren door het isolatieglas breder toe te passen. Maar daarmee is de bouwer er niet. Bepaalde isolatieglassoorten mogen in de toekomst op sommige plaatsen helemaal niet meer worden ingezet.

“Ik ben er van overtuigd dat daarover veel te weinig bekend is”, stelt Groot Scholten. Hij weet bijvoorbeeld dat draaiende of openslaande kozijnen, niet voorzien van een grendel met slot, in de toekomst voorzien moeten zijn van inbraakwerend glas. Dat mag dan weer niet overal hetzelfde inbraakwerende glas zijn.

Aan de hand van het sterrensysteem zal in het Bouwbesluit worden aangeven in welke mate het isolatieglas op bepaalde plaatsen inbraakwerend moet zijn.

Energieprestatie

Verder wijst Groot Scholten op de Energieprestatienorm, waar het Bouwbesluit vanuit gaat. Op grond daarvan moeten woningen voldoen aan een bepaalde isolatiewaarde, de R-waarde. Hoe beter de woning is geisoleerd, hoe gunstiger de R-waarde uitpakt.

Door toepassing van bepaalde soorten isolatieglas kan je de R-waarde van de woning beinvloeden. Vanwege onwetendheid in de markt wordt er volgens Groot Scholten nog veel te veel zogenoemd blank isolatieglas toegepast. Dat is glas zonder flinterdun metaallaagje. Het metaallaagje zorgt voor vijftig procent meer isolatiewaarde. Vul je de ruimte tussen de glasplaten nog met een speciaal gas, dan wordt de isolatiewaarde nog hoger.

Geinteresseerden kunnen overigens makkelijk zelf uitzoeken wat voor isolatieglas ze hebben. Je houdt een aansteker vlak blij het isolatieglas. Dan zie je vier vlammetjes weerspiegelen. Heeft een van de vier vlammetjes een afwijkende kleur, dan is er glas met een metaallaagje toegepast.

Deze glassoort bestaat al vijftien jaar. Verschil met vroeger is dat de prijs tegenwoordig veel vriendelijker is. “Naarmate er meer vraag is, stijgen de volumes en daalt de prijs”, weet voorzitter Groot Scholten.

Hij verzekert dat er nog veel meer facetten van de glasbranche onderbelicht zijn en daarom zal de Figin het kennisniveau van de toepassers van isolatieglas de komende maanden gaan bijspijkeren door middel van een reeks mailings. Er moet ‘glasheldere duidelijkheid’ komen, aldus een persbericht van de brancheorganisatie.

Reageer op dit artikel