nieuws

Kaartspel

bouwbreed

Mooi kaartje he, van professor Hennes in de krant van gisteren. Met zwierige lijnen voorziet hij alle uithoeken van het land van zweeftrein of hsl.

Omdat mijn opa schoolhoofd was, speelde ik als jongetje van tien met overtollige schoolatlasjes. Ik vond het dom dat spoorlijnen ophielden op willekeurige plaatsen, bij Calais bijvoorbeeld. Dus tekende ik daar een tunnel linea recta naar Londen. Eentje vond ik niet eerlijk, dus kwam er ook een tussen Londen en Amsterdam. Zo voorzag ik het hele continent van een mooi netwerk van treintunnels en snelwegen.

In de zwier van Hennes moet ik echter mijn meester erkennen. Al vind ik het niet eerlijk dat hij er land moet bijsmokkelen om zijn cirkels rond te krijgen. En voordat kaarten tekenen een nieuw gezelschapspel wordt – Schiphol daar, nog een hsl’etje erbij – wil ik antwoord op een vraag die later bij mij opkwam: wat brengt ons eigenlijk al dat gereis?

Reageer op dit artikel