nieuws

Hoogevest krijgt nauwelijks bijval voor studie Gooiland

bouwbreed

hilversum – Of Hoogevest Architecten het Hilversumse monument Gooiland mag transformeren tot een in het oog springende uitgaanscentrum met zo’n vijftienhonderd zitplaatsen valt te betwijfelen. Tijdens een discussieavond woensdag in de burgerzaal van het Hilversumse raadhuis kreeg de door de architectengroep gemaakte studie nauwelijks of geen bijval.

De gemeente wil Gooiland transformeren tot een modern uitgaanscentrum. Naast een uitbreiding van het hotel en theater wil het college het monument met een congrescentrum en megabioscoop verrijken.

Gooiland voldoet volgens voormalig wethouder Jesse Flink niet meer aan de eisen van deze tijd. Het theater is te klein en te krakkemikkerig voor grote producties.

Het Gooilandcomplex, een van Hilversums belangrijkste monumenten, werd in 1935 ontworpen door J. Duiker en B. Bijvoet als schouwburg, hotel, cafe-restaurant en winkel.

Het gebouw geldt als een belangrijk voorbeeld van avant-garde architectuur uit de jaren dertig.

Niettemin werd het in de jaren erna meermalen uitgebreid en verbouwd en veranderde het een aantal malen van functie.

Om voor grote theaterproducties ruimte te creeren, wil Hoogevest aan de achterzijde van het monument een nieuwe toneeltoren bouwen met een inhoud van 11.000 kubieke meter. In een soort schuinstaande doos die tegen het theater komt te liggen, moeten zes bioscoopzalen komen met een capaciteit van in totaal twaalfhonderd zitplaatsen.

“Opdracht luidde om een aantal functies te combineren. Terwijl we Gooiland moesten accepteren”, legt Bas Maters van Hoogevest Architecten uit.

“De nieuwbouw moest in evenwicht zijn met de bestaande bebouwing. Daarom willen we de ‘doos’ transparant houden evenals Gooiland”.

De meeste deskundigen die aan de discussie onder leiding van Sonja Barend deelnamen, vonden de plannen van Hoogevest te ingrijpend.

Reageer op dit artikel