nieuws

Gazen kooi met granulaat vormt kern nieuwe soort betonnen put

bouwbreed

bergen op zoom – Een kooi van staal, gevuld met puingranulaat, vormt de kern van een nieuw soort betonnen put. Hij is ontwikkeld door Waco-Liesbosch Beton uit Bergen op Zoom, op basis van het Tension Pack systeem van ir. A.W.M. Bertels. Vanmiddag wordt de eerste put geplaatst, in de nieuwbouwwijk Zenderpark te IJsselstein.

Aan de buitenkant van de rioolput is weinig bijzonders te zien. Het geheim zit van binnen. Daar bevindt zich een dubbelwandig skelet van verzinkt of roestvrij staaldraad. “Het is als het ware een gazen kooi. Hij wordt gevuld met gebroken bouwpuin en daarna ‘dichtgeritst’. Tenslotte wordt hij afgewerkt met een laag spuitbeton”, legt woordvoerder Ossevoort van Waco-Liesbosch Beton uit. “We hebben een jaar gedaan over de ontwikkeling van het Eco-Form 20/80 systeem. Het is al uitgebreid getest.” De productie van de rioolput voor IJsselstein vond plaats bij Bruil Specialiteiten te Soest.

Het Eco-Form 20/80 systeem heeft een aantal voordelen boven massief beton. Het is lichter, het cementverbruik is lager, de doorlooptijd in de fabriek is korter, met relatief lage kosten kan de productie worden gerobotiseerd en het is makkelijk van standaardmaten af te wijken.

Tachtig procent puin

Een Eco-Form 20/80 rioolput bestaat voor maar liefst tachtig procent uit gebroken puin. De korrelgrootte van het puin is belangrijk, want de korrels moeten worden ingeklemd in de mazen van het gaas. Als de kooi is gesloten, met behulp van lange stalen pennen, vormen gaas en puin samen een constructief element, dat met spuitbeton of gietbeton kan worden afgewerkt. Dit systeem wordt ‘Tension Pack’ genoemd. De toepassing in de rioolput is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden. Met Tension Pack elementen kunnen ook wanden en zelfs vloeren worden vervaardigd. Een voordeel is, dat het puin gescheiden blijft van het beton. Bij sloop kunnen de materialen makkelijk gescheiden worden. Ruim twee jaar geleden is met dit systeem op het terrein van aannmingsbedrijf Gebr. van Kessel een demonstratie-geluidswal gebouwd.

De gemeente IJsselstein heeft voor een Eco-Form 20/80 put gekozen, omdat het een duurzaam en milieuvriendelijk product is. De rioolput wordt geplaatst door aannemingsbedrijf Jos Scholman BV uit Nieuwegein, gespecialiseerd in cultuur- en civieltechnische werken.

De met puingranulaat gevulde gazen kooi voor de rioolput. Hij is al wel voorzien van rubberringen, maar nog niet afgewerkt met spuitbeton.

Reageer op dit artikel