nieuws

Fries Monument voor arme weduwen

bouwbreed

Voor ongehuwde dames en weduwen die niet in eigen onderhoud konden voorzien werd in het Friese Akkrum goed gezorgd. Het begon met Coopersburg in 1901, vernoemd naar de Amerikaanse weldoener van Friese afkomst Frank Cooper / Folkert Kuiper. Die bezorgde onderdak aan vierenveertig oudjes. Daarna, in de jaren twintig, werd uit de erfenis van Suster van der Vegt het complex Welgelegen gebouwd. De tien huisjes en hoofdgebouw in Amsterdamse School-stijl (zie foto) die in oktober het Monument van de Maand zijn. Het derde complex in de reeks is gebouwd met gemeenschapsgeld; het is het in 1977 gebouwde verzorgingshuis naar ontwerp van architect Grunstra. De drie varianten op zorg zijn in de maand oktober voor publiek opengesteld.

Foto: Winfried Walta

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels