nieuws

Finland laat crisis in Rusland voor wat die is

bouwbreed

De Finse regering zegt geen nadelige gevolgen te verwachten van de crisis in Rusland. Van de totale uitvoer van producten en diensten gaat 7,3 procent naar Rusland.

De EU-kandidaten Polen, Tsjechie en Hongarije blijken eveneens van opvatting dat grote tegenvallers als gevolg van de schermutselingen in en rond het Kremlin zullen uitblijven.

Beduidend meer zorgen kennen Oekraine, Wit-Rusland, de Baltische staten, Bulgarije, Roemenie en Slowakije.

Zeven jaar geleden trof het uiteenvallen van de Sovjetunie Finland ongekend hard. In 1990 beliep de export naar dit land dertien procent van het totaal. Nog geen jaar later was dat vijf procent. Een bankencrisis in eigen land verergerde de toestand. Sinds 1991 bevorderde Finland de uitvoer naar EU-landen met vier procent tot een totaal van 64 procent. Deze toename kan een mogelijk exportverlies naar Rusland compenseren. Daar komt bij dat de vraag in eigen land eveneens toeneemt.

Polen, Tsjechie en Hongarije doen momenteel aanmerkelijk minder zaken met Rusland dan voorheen. De gang van zaken op de eigen markten kan een eventueel exportverlies naar Rusland goed opvangen, zo blijkt. De vooruitzichten voor financiele- en bedrijfsinvesteringen worden florissant genoemd.

Bulgarije en Roemenie presteren ook zonder de Russische crisis matig. Beide landen kunnen geen stabiele munt aanbieden en weten hun bancaire problemen niet op te lossen.

In de Baltische staten is het kapitaalverkeer met buitenlandse investeerders nagenoeg gestagneerd.

Rusland zit intussen dringend om nieuw kapitaal verlegen. De middelen zijn bedoeld om volgend jaar rente en aflossing te betalen op reeds uitslaande leningen. Het landsbestuur in Moskou zegt zich te zullen houden aan de aangegane verplichtingen en voegt daar in een adem de voorweaarde ‘zodra we weer geld hebben’ aan toe. Eerder schortte Rusland de rentebetalingen van ruim 840 miljoen gulden aan Duitsland op.

Reageer op dit artikel