nieuws

‘Enkele energiepalen voldoende om groot gebouw te verwarmen’

bouwbreed

nibbixwoud – Het nieuwe onderkomen van Trend Cosmetics in Nibbixwoud wordt verwarmd en gekoeld via 24 energiepalen De fundering van het gebouw, met een oppervlakte van 5900 kubieke meter, wordt gedragen door in totaal 134 heipalen. Door het aantal energiepalen te beperken, wordt 350.000 gulden bespaard op de bouw. Bovendien maken de palen een airco overbodig, waardoor nog eens 90.000 gulden wordt bespaard. Gisteren werd de eerste paal geslagen.

Energiepalen zijn heipalen, voorzien van sonden waarmee energie wordt onttrokken aan de aarde. Ze kunnen zowel worden gebruikt voor het verwarmen dan wel voor het koelen van gebouwen.

Volgens Theo Bouwen, directeur van Trend Cosmetics, wordt zijn nieuwe onderkomen uniek.

“Natuurlijk zijn energiepalen al eerder gebruikt onder meer bij woningbouw in Gouda en Heerhugowaard.

Toen ging het om heel veel energiepalen [gemiddeld acht per woning red.] en dat maakte het erg duur. Ons gebouw krijgt slechts twintig procent energiepalen en voor de rest gewone heipalen: een doorbraak in energiezuinig bouwen!”

Architect Klaas Johannes van architectenbureau Getrabo berekende dat het mogelijk is om met gebruik van betrekkelijk weinig energiepalen toch een heel gebouw te kunnen verwarmen.

“Het gebouw van Trend Cosmetics heeft een oppervlakte van 5900 kubieke meter. Daar zijn kantoor- en produktieruimten bij inbegrepen. Maar dit procede is ook te gebruiken bij zeer grote kantoorgebouwen of juist bij woningen en bungalows.”

Voordat de bouw begon, werden de mogelijkheden van het gebruik van een klein aantal energiepalen getest door deskundigen van het Energie Centrum Nederland (ECN). Ook de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu(Novem) was erbij betrokken.

De resultaten van dit onderzoek waren positief, aldus Klaas Johannes. Theo Bouwen verwacht dan ook dat de nieuwe huisvesting van zijn bedrijf een voorbeeld is voor andere energiezuinige bouwprojecten.

Adriaan van Diepen, directeur van Kodi-elektrotechniek BV, denkt daar heel anders over. Hij bouwde voor zijn eigen bedrijf een nieuw kantoor waarbij de fundering door uitsluitend energiepalen wordt gedragen. “Ik geloof niet dat het lukt om een heel pand te verwarmen met zo weinig energiepalen en daarom ben ik niet ingegaan op het verzoek om mee te werken aan het project in Nibbixwoud.”

Van Diepen zegt over gegevens te beschikken die bewijzen dat het onmogelijk is een gebouw met slechts 24 energiepalen te verwarmen en te koelen.

“Uit ervaringscijfers blijkt dat er ruim honderd palen nodig zijn, anders werkt het absoluut niet. Daarom ben ik al in het begin afgehaakt. Ik wil mijn naam niet aan zo’n project verbinden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels