nieuws

Eilandbewoners ruimen puin

bouwbreed Premium

Een inwoner van een krottenwijk in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) raapt op wat er na de orkaan Georges van zijn woning over is.

Ook op de Nederlandse Antillen komt het normale leven weer op gang. De winkels zijn weer open en de grote schoonmaak is begonnen. Maar het drinkwater komt per vliegtuig, in plaats van uit de waterleiding en ’s avonds zijn veel wijken nog in duister gehuld.

Het ondersteuningsvaartuig HMS Pelikaan van de Koninklijke Marine stoomt op naar het zwaarst getroffen eiland Saba met een lading golfplaten, hout en elektrische bedrading. De daken van de meeste huizen op Sint Eustatius zijn inmiddels dicht en krijgen zo snel mogelijk een permanente golfplaten dakbedekking.

Vergeleken met Saba is de natuur op Sint Eustatius er na het voorbij razen van de orkaan Georges redelijk ongeschonden afgekomen. Saba oogt als na een bosbrand. Van de groengebladerde palmen resten slechts de kale stammen. De uiteindelijke schade op de Antillen kon nog wel eens hoger uitpakken dan gedacht.

De Nederlandse verzekeringsexpert J. van Dijk schat de schade op Sint Maarten alleen al op honderd miljoen gulden. De andere eilanden had hij nog niet bezocht. Staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties is donderdagmiddag naar de Bovenwindse eilanden vertrokken om de situatie in ogenschouw te nemen.

Reageer op dit artikel