nieuws

Een meetsysteem waarschuwt voor een mogelijke instorting van pilaren

bouwbreed Premium

Een meetsysteem waarschuwt voor een mogelijke instorting van pilaren in de verlaten kalksteenmijn in de Jezuietenberg in Limburg. Om een ramp te voorkomen, worden de gangen tijdig versterkt. Dat is wat Roland Berkendam voor ogen staat, volgens een artikel in Delft Integraal nummer 4. Berkendam is in 1989 begonnen aan een onderzoek naar de stabiliteit en kruip van kalksteengroeven. De aanleiding was een instorting van de Heidegroeve bij Valkenburg in 1987. Hij heeft nu een systeem ontwikkeld, dat de vervorming van de pilaren registreert. Als er gevaar dreigt, kunnen de pilaren in de mijn worden verstevigd met beton. Is de situatie ernstig, dan is het beter de gangen direct te vullen met zand-water-cement of schuimbeton.

Delft Integraal, Technische Universiteit Delft, telefoon (015) 2788583

Reageer op dit artikel