nieuws

Docenten redden Hoger Technisch Instituut

bouwbreed

Amsterdam – Het Hoger Technisch Instituut in Amsterdam draait weer als vanouds. Twee weken geleden leek het doek over de zestigjarige school definitief gevallen toen de directeur drie afdelingen sloot. De betrokken docenten pikten dit niet, zetten de directeur aan de kant en vormden de particuliere school om in een stichting, die (bouw)cursussen op hts-niveau verzorgt.

Directeur P. Jellema stuurde veertien dagen geleden 350 van de in totaal zevenhonderd studenten een briefje met de mededeling dat de opleiding betoncontructeur, staalconstructeur en calculatie in de bouw werden stopgezet. Als reden werd opgegeven dat een groot deel van de docenten van die afdelingen na moeizame en langdurige onderhandelingen toch besloten hadden hun medewerking niet te continueren.

Navraag bij de woordvoerder van die docenten bracht aan het licht dat die weigering alles te maken had met een ordinaire geldkwestie. Overigens niet opgeroepen door die docenten, maar door de erven van de plotseling overleden mede-directeur Tolenaar.

Erfenis

De docenten waren net met de directie overeengekomen dat het voor het instituut en de in totaal 700 studenten beter zou zijn de particuliere school om te vormen tot een stichting. Dat zou de continuiteit ten goede komen.

Nadat de tweekoppige directie na twee jaar moeizaam onderhandelen akkoord was gegaan overleed plotseling de heer Tolenaar. De erven staken daarop een stokje voor de transformatie van de school in de veronderstelling dat er voor hen wel wat geld te halen viel. Daarop legden 34 bij de genoemde afdelingen betrokken docenten het werk neer.

De Betonvereniging en het Staalbouwkundig Genootschap sprongen daarop in het gat dat in dit voor de bouw belangrijke onderwijs was gevallen. Zij boden de cursisten een alternatief aan in samenwerking met BOB Opleidingen Bouwcentrum in Waddinxveen. Zo’n honderd cursisten meldden zich daarop voor deze mogelijkheid aan.

Toch stichting

Zaterdagochtend jl. blijken echter weer op dertien na alle studenten van deze afdelingen weer een les betonconstructeur, staalconstructeur of calculator te hebben gevolgd.

Naar docent J.N. Kortlever, in het dagelijks leven hoofd werkvoorbereiding bij bouwbedrijf Van Wijnen Arnhem, ons meedeelde kan het volledige lesprogramma voor 1998-99 aan alle cursisten worden gegeven.

Dat is het gevolg van de volgende stappen. De familie Jellema, die sinds de oprichting van de school in 1939 de directie voerde, heeft de erven Tolenaar met een onbekend bedrag afgekocht.

Daarop is er een stichting gevormd, waarvan de heer J.N. Kortlever en zijn mede afdelingshoofden J.H. Bakker en A.J. van Weelden het bestuur vormen. Een directie kent de school niet langer.

Daarop verklaarden de 34 docenten zich bereid hun medewerking te continueren. Een brief aan de cursisten was voldoende om hen bijna allemaal weer in de schoolbanken te krijgen.

De Betonvereniging gaat overigens door met haar poging voor november een alternatief aan te bieden. “Wij hebben niets van het HTI gehoord. Maar bovendien verwachten die honderd cursisten wat van ons”, aldus ir. Stoelhorst van de Betonvereniging.

Reageer op dit artikel