nieuws

Den Haag gaat in de tegenaanval

bouwbreed Premium

den haag – “Nieuwe wijken voor Hagenaars behoren in Den Haag te liggen.” Met deze woorden maakt de Haagse burgemeester Deetman duidelijk dat hij niet van plan is af te stappen van het voornemen, de Vinex-locaties Ypenburg, Leidschenveen en een corridor over grondgebied van Voorburg te annexeren.

In een extra editie van ‘de Stadskrant’, het gemeentelijk informatiebulletin, wordt door het Haagse gemeentebestuur nog eens uitgelegd waarom precies de annexatieplannen koste wat kost moeten worden doorgezet: het ontbreken van een sterk regiobestuur en het voorkomen van grote financiele zorgen voor de residentie.

Het is voor het eerst dat Den Haag op een dergelijke wijze over het annexatievoorstel naar buiten treedt. In de afgelopen maanden hebben vooral de door de residentie bedreigde gemeenten zich geroerd.

In de Stadskrant zegt burgemeester Deetman met die houding ‘grote moeite’ te hebben gehad. Vooral de wijze waarop de randgemeenten Leidschendam, Nootdorp, Pijnacker, Rijswijk en Voorburg het debat over de grenswijziging voeren, zint hem niet.

“Emoties en onrust worden onnodig aangewakkerd. Veel commotie had vermeden kunnen worden als direct een juiste voorstelling van zaken was gegeven. Voor 95 procent van de Rijswijkers, Voorburgers en Leidschendammers blijft alles bij het oude. Ze merken niets van de grenswijziging. Enkele duizenden burgers worden per 1 januari Hagenaar.”

De Haagse burgermeester meent dat het voor de regio slecht is dat de gemeenten frontaal tegenover elkaar zijn komen te staan. “We moeten onze tijd en energie gebruiken om eraan te werken dat het met Haaglanden de goede kant opgaat.”

In de Stadskrant wordt verder de ‘onhandige’ ligging van Den Haag benadrukt. Tussen zee, duinen, kassen en randgemeenten ‘kan de residentie geen kant op’. Volgebouwd moet het wel z’n vleugels naar de randgemeenten uitslaan. Maar tegelijkertijd wordt vastgesteld dat grenswijziging niet de eerste keuze van Den Haag is geweest.

“Den Haag heeft zich altijd krachtig ingezet voor een stadsprovincie Haaglanden met een rechtstreeks gekozen bestuur.

Op 18 november nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de uitbreiding van het grondgebied van Den Haag.

Reageer op dit artikel