nieuws

China legt onduidelijk geld voor infrastructuur opzij

bouwbreed

den haag – China wil in drie jaar tijd zo’n 1500 miljard gulden uitgeven aan de infrastructuur. Aan welke werken de gelden opgaan, is buiten de directe kringen van het landsbestuur nauwelijks bekend. Een antwoord op de vraag waar de middelen vandaan moeten komen valt eveneens nauwelijks te geven.

Het vermoeden bestaat dat China een deel van de investeringen met belastinggeld wil financieren. Premier Zhu Rongji bereidt een vergaande reorganisatie van het fiscale systeem voor.

Eerder probeerde Zhu tevergeefs de woningmarkt te hervormen. Projectontwikkelaars bouwen nog steeds te veel kantoren, villa’s en luxe woningen die hoofdzakelijk als speculatie-objecten dienen. Betaalbare woningen voor de gewone bevolking worden nauwelijks gebouwd.

Economisch gezien verkeren Zhu en China in zwaar weer. De landsoverheid rekent voor dit jaar nog steeds met een economische groei van zeven of acht procent. Analisten van de bank Credit Suisse/Hongkong houden het op hooguit zes procent. De Wereldbank meent dat er dit jaar niet meer dan vier procent in zit.

Ongeveer een kwart van de kredieten die de Chinese banken hebben uitstaan zijn niet gedekt. Om die reden zoeken de banken naarstig naar nieuw kapitaal om hun balans te verbeteren en de verliezen van de staatsbedrijven te dekken. De overheid wil die uit angst voor de gevolgen van massa-ontslagen niet allemaal sluiten. Industrieproducten worden vaak onder de kostprijs verkocht om de exportstatistieken en de deviezenvoorraad op peil te houden.

Reageer op dit artikel