nieuws

Brits brandalarm wijst blinden de weg naar uitgang

bouwbreed Premium

den haag – Onderzoekers van de Universiteit van Leeds hebben een brandalarm ontwikkeld dat mensen door middel van een geluidsignaal uit een gebouw leidt. Dit zogeheten Sound Alert-systeem vult momenteel het bestaande alarm aan bij de Blindenstichting van West Cumbria in Whitehaven. De installatie genereert verschillende signalen die mensen vertellen wanneer ze het pand moeten verlaten.

De eenvoudigste vorm van Sound Alert bestaat uit geluidbakens die naast de bestaande signalering voor de nooduitgangen zijn gemonteerd. In uitgebreidere vorm geeft de installatie variabele geluidpatronen af die mensen naar de uitgang leiden. Een verandering van toonhoogte geeft aan of de gebruikers een trap op of af moeten. Een veranderende intensiteit geeft aan hoever mensen van de uitgang zijn verwijderd.

Praktijkproeven tonen aan dat een ontruiming die normaal zo’n 230 seconden in beslag neemt, met het nieuwe systeem niet langer dan vijftien seconden duurt. Het Britse instituut voor de standaardisering werkt momenteel normen uit voor de combinatie van Sound Alert met bestaande systemen. Pas over een paar jaar komen er normen voor het afzonderlijke gebruik van het systeem.

Reageer op dit artikel