nieuws

Bouwen in Duitsland blijft knap lastig

bouwbreed

berlijn/den haag – Voor de Nederlandse bouw en aanverwante bedrijven maakt het weinig verschil wie komende zondag de Duitse verkiezingen wint. Toch zal de belangstelling voor de einduitslag er niet minder om zijn. Duitsland blijft zakelijk beschouwd een belangrijke buur.

Om het even wie straks de Duitse regeringsleider is, de wet op het uitzenden van personeel ofwel het Arbeitnehmerentsendegesetz blijft vrijwel zeker intact. Ook de winnaar van zondag zal goedkope arbeidskrachten van de Duitse markt moeten weren. Dit om zoveel mogelijk eigen bouwvakkers aan de slag te houden.

Helmut Kohl of Gerhard Schroder – het zal naar het zich laat aanzien van weinig invloed zijn op de mate waarin in Duitsland wordt gebouwd.

En gebouwd wordt er. Bijvoorbeeld in de regio Groot-Berlijn. Daar zal de Duitse regering zich vestigen. Daar volgen ook meer dan 150 ambassades, evenals de talloze belangenorganisaties die in elk geval met een vertegenwoordiging zo dicht mogelijk bij het landsbestuur willen zitten.

De Nederlandse aannemers liepen in Duitsland flinke klappen op. Voordat de Muur viel, vormde West-Duitsland een min of meer normale bouwmarkt. De val van de Muur zette een ongekende euforie in gang waarvan momenteel nog maar weinig is overgebleven.

Duitse aannemers gingen met honderden tegelijk failliet en de buitenlanders sloten hun kantoren. Samen met de Nederlandse aannemers verloren zij vele miljarden guldens.

Op pagina 3: Duitsland kiest in nek-aan-nek-race tegen verstarring. Verkiezingen houden Duitse bouw op. ‘Kohljaren’ lopen vooral uit op scherven en puin. Duitser weet te weinig van Nederlandse bouw.

Reageer op dit artikel