nieuws

Amsterdammers tevreden over onderhoud woningen

bouwbreed

amsterdam – Ruim de helft van de Amsterdammers toont zich tevreden over de staat van onderhoud van hun huis. Slechts vijftien procent heeft klachten.

De tevredenheid is het grootst onder huiseigenaren. Van deze groep beoordeelt 85 procent het eigen huis als ‘goed’.

De huurders van een woning die voor 1921 is gebouwd, zijn het minst tevreden. Ruim een kwart vindt het pand slecht onderhouden.

Dat blijkt uit ‘Wonen in Amsterdam 1997’. Het rapport is samengesteld door de Stedelijke Woningdienst Amsterdam en werd gisteren gepresenteerd.

Tweederde van de Amsterdammers vindt dat de huur van hun huis overeenkomt met de kwaliteit. De rest vindt de kwaliteit te laag. Slechts een enkeling geeft aan dat hij te weinig huur betaalt. “Huurders van de oudste sociale huurwoningen behoren weliswaar tot de minst tevredenen, de lage huur blijkt echter vaak in overeenstemming met de geringe kwaliteit.”

De woningen die corporaties verhuren, worden over het algemeen positiever beoordeeld dan de huizen van particuliere verhuurders.

Amsterdammers die van een particulier huren, melden hun klachten vaker bij de huisbaas. Driekwart van de bewoners van een particuliere huurwoning trekt bij de verhuurder aan de bel als er iets mis is, tegenover ruim zestig procent van de corporatiehuurders. Bijna driekwart is niet tevreden over de behandeling ervan. Huurders van corporatiewoningen zijn meer content over het verhelpen van klachten dan bewoners van woningen van particuliere verhuurders.

Het minst tevreden zijn de Amsterdammers over het buitenschilderwerk en het onderhoud van de kozijnen (24 procent), direct gevolgd door trappenhuizen (23 procent) en plafonds/binnenmuren (22 procent). Daarna komen gevels en daken (12 procent) en balkons (10 procent). Ruim eenderde is niet tevreden over de isolatie of de verwarming van het huis en een kwart klaagt over onvoldoende beveiliging.

Over de woonomgeving is 64 procent tevreden, 24 procent neutraal en 11 procent ontevreden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels