nieuws

‘Aannemers kopen steeds vaker elkaars personeel weg’

bouwbreed

utrecht – De bouw heeft zoveel behoefte aan hoger opgeleid personeel dat aannemers elkaars personeel wegkopen door zeer hoge salarissen te bieden. Dat zegt Bart Bloemen, vestigingsmanager regio Utrecht van Vitae Bouw, een detacheringsbureau voor de bouw.

“Er zijn detacheringsbureaus die voor hun opdrachtgever zakken vol geld bieden aan hts’ers om hen voor een bepaalde baan te interesseren. Ik vind dat een slechte ontwikkeling. Mensen die voor geld kiezen, zijn minder betrouwbaar dan personen die weloverwogen voor een bepaalde baan kiezen. Iemand die zich laat wegkopen, vertrekt weer zodra hem nog meer wordt geboden.”

W. Drabbe, van Vitae Bouw regio Den Haag, heeft de ervaring dat vooral kleine bedrijven bereid zijn pas afgestudeerde bouwkundigen en civiel technici een fors salaris te bieden.

Grotere bedrijven zouden hieraan minder vaak meedoen omdat ze hun personeelsbeleid planmatig aanpakken en er daardoor beter in slagen de juiste mensen te vinden.

Een hts-er die over enige ervaring beschikt door stages en vakantiewerk, begint in principe met een salaris van circa 3200 gulden bruto.

Maar afhankelijk van hoe zeer een bedrijf krap zit met personeel stijgt dit bedrag. Veel aannemers zijn bereid zo’n vierduizend gulden bruto per maand te betalen aan een pas afgestudeerde hts-er. Een salaris dat anders pas na vijf jaar wordt bereikt.

Task Engineering en Detachering BV kiest voor de middenweg en betaalt beginnende hts-ers sowieso 3500 gulden bruto. Elk jaar dat ze in dienst zijn komt hier ongeveer tweehonderd gulden bruto per maand bij.

Tenzij ze worden weggekocht en in eens een smak meer gaan verdienen. Maar niet alleen extra salaris is een middel in de strijd om de werknemer.

“Er zijn ook andere lokkertjes zoals een lease-auto”, aldus A.W. Thomson commercieeldirecteur van de Centerpoint Adviesgroep BV.

Reageer op dit artikel