nieuws

Stoel

bouwbreed

Zitten is een werkwoord. Rietveld zei dit om te vergoeilijken dat zijn stoelen zo hard waren. In de bureaustoelenbranche fungeert het nu als motto voor de nieuwste mode: stoelen die een beetje wiebelen. Je moet werken om je evenwicht te bewaren.

Sinds de ergonomie is het niet meer goed gekomen met kantoormeubilair. Hoe ze ook zijn gemaakt, geen stoel heeft meer zo lekker gezeten als de houten keukenstoel waarop ik mijn huiswerk maakte. Een basale stoel die gewoon zelf zijn werk deed. In die stoel zat eeuwen ambachtelijke kennis verwerkt. De Gulden Middenweg was gevonden, zodat die stoel altijd en overal lekker zat. Sinds originaliteit in plaats van traditie het hoogst in het vaandel van designers staat, is die kennis verloren gegaan.

Vervang stoel door huis en hetzelfde is te constateren. Grachtenpanden doorstaan onverstoorbaar alle eeuwen. Maar wat in deze eeuw van het functionalisme is gebouwd, functioneert nauwelijks een mensenleven lang.

Reageer op dit artikel