nieuws

Stabu geeft informatie aan niet-bestekschrijvers

bouwbreed

ede – De Stichting Stabu levert vanaf dinsdag een cd met informatie voor de bouw, die ook bedoeld is voor niet-bestekschrijvers. Tot nog toe was de informatie voorbehouden aan licentiehouders van de Stabu-systematiek voor het schrijven van bestekken.

De ‘Stabu Toolbox’, zoals de uitgave wordt genoemd, stond al op de cd voor licentiehouders. De hoeveelheid informatie is echter aanzienlijk uitgebreid. Een licentie voor de Toolbox kost 250 gulden. Vanaf januari betaalt de gebruiker 400 gulden per jaar voor twee ‘updates’. Dat is goedkoop vergeleken met een licentie voor het Stabu-systeem voor het schrijven van bestekken. Het Stabu-systeem staat wel op de cd, maar is niet toegankelijk zonder speciale software. Deze kan alleen met een uitgebreide licentie aangeschaft worden.

De Toolbox is niet alleen interessant voor architecten, maar ook voor aannemers, gemeentes, opdrachtgevers en adviesbureaus. Hij draait onder Windows op een pc. De gebruiker hoeft de cd alleen maar in de cd-speler te plaatsen, de rest gaat vanzelf. Op het scherm verschijnen zes keuzemogelijkheden. Onder de eerste ‘knop’ vindt hij of zij een compleet bestek, als voorbeeld, van een woning die voldoet aan het Bouwbesluit.

Onder de tweede knop bevindt zich een bijzonder toegankelijke versie van het complete Bouwbesluit. Na het ‘klikken’ op een bouwdeel verschijnt eerst een vuistregel. Daarachter zit de letterlijke tekst van het Bouwbesluit.

Onder de derde knop bevindt zich informatie over contracten in de bouw. Onder de vierde knop zijn de standaard aannemingscontracten UAV en AVA te raadplegen, alsmede een aantal aanbestedingsregelingen. De vijfde knop verbergt informatie over veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid van gebouwen voor gehandicapten, en duurzaam bouwen. Onder de zesde knop tenslotte vindt de gebruiker de besteksdiensten van de Rijksgebouwendienst, de BNA en circa 60 fabrikanten van bouwproducten en -materialen.

Informatie: Stichting Stabu, tel. 0318 633026, e-mail postmaster0831stabu.nl.

Reageer op dit artikel