nieuws

Oplossing in zicht voor ramenlappen op hoogte

bouwbreed

amsterdam – Eigenaren van flatgebouwen en de werkgeversorganisatie van glazenwassers, AWOG, verwachten binnenkort een oplossing te bereiken voor het lappen van ramen op grote hoogte.

Sinds twee jaar geleden de maximale hoogte van ladders voor glazenwassers werd teruggebracht tot twaalf meter blijven de ramen van veel flatgebouwen zonder gondelinstallatie veelal ongewassen. De verscherpte veiligheidseisen plaatsen eigenaren van kantoren en appartementen voor grote investeringen. Over vijftien jaar moeten alle hoge gebouwen in Nederland over een permanente voorziening voor glazenwassers beschikken.

Het convenant dat nu in de maak is, biedt verenigingen van eigenaren de mogelijkheid hiervoor geld te reserveren. Bij de eerstvolgende grote onderhoudsbeurt binnen nu en vijftien jaar moet de wasinstallatie worden aangelegd. De AWOG benadrukt dat de veiligheidseisen van kracht blijven, maar dat er inmiddels technische tussenoplossingen mogelijk zijn.

Voor gebouwen tot vijftien meter kunnen glazenwassers ook een zogenoemde safe-zit gebruiken, een harnas met een ingebouwd stoeltje dat aan een dubbele lijn van het dak naar beneden wordt gelaten.

De huiseigenaren moeten daarvoor wel de nodige borgingspunten laten aanbrengen. (ANP)

Reageer op dit artikel