nieuws

Klusser wil ‘prutswerk’ wel herstellen, maar mag niet

bouwbreed Premium

arnhem – Tegen een klussenbedrijf uit Ellecom is in kort geding een voorschot van 125.000 gulden geeist. Het klussenbedrijf zou prutswerk hebben geleverd bij de restauratie van een dak van een 19e eeuwse boerderij in het Drentse Gieterveen. De fouten zelf herstellen kan niet, omdat de rechter onlangs een werkverbod uitsprak tegen het bedrijf.

Uit een rapport dat de Gietervener door een ingenieursbedrijf heeft laten opmaken, blijkt dat de verrichte werkzaamheden ‘niet deugen’. De gordingen waarop het dak moet rusten, buigen te ver door waardoor zelfs de veiligheid van de bewoners in het geding zou zijn.

Een contra-expertise door een ander bureau legt de schuld bij de Gietervener. Die had moeten zien dat de offerte voor de werkzaamheden ‘zo abominabel’ was, dat de opdrachtgever nooit met het klussenbedrijf in zee had moeten gaan. De advocaat van de Gietervener wierp daar tegenin dat de hypotheekgever van zijn client de offerte had goedgekeurd.

De raadsvrouw van het klussenbedrijf wees erop dat de mankementen aan het dak van de boerderij opgelost hadden kunnen worden als haar client zijn werk had kunnen afmaken. “De verbouwing moet afgerond worden, daarmee zijn alle problemen uit de wereld.” Daarbij zouden ook de gordingen kosteloos vervangen worden.

Werkverbod

Maar het probleem is dat het klussenbedrijf niet verder mag. In juni dit jaar namelijk bepaalde de Arnhemse rechter in een kort geding, aangespannen door de Stichting Bevordering Aannemersbelangen Bouwnijverheid Oost-Nederland, dat het klussenbedrijf geen werkzaamheden meer mag verrichten. “Hij is nu bezig met het verkrijgen van de vereiste papieren”, wierp de raadsvrouw tegen. Als hij die eenmaal heeft, kan hij de verbouwing afronden.

De vice-president van de rechtbank sprak van een drama. “Als u zo doorgaat met procederen kost het u handenvol geld”, hield hij beide partijen voor. “En u schiet er niets mee op.” De rechter bepleitte een nieuw onderzoek en een goed gesprek tussen de partijen. “Maar als u een uitspraak wilt, dan moet dat maar.” Dat gebeurt dan op 19 augustus.

Reageer op dit artikel