nieuws

Kijken

bouwbreed

Het beeld van willekeurig grondwerk: een man is aan het graven en twee staan erbij met een tekening in de hand. Het is het beeld van de hele bouw; altijd staan er types bij te kijken hoe het gaat. Iets netter gekleed, met de gebaren van wikken en wegen en ‘mij maak je niks wijs’.

De doorgewinterde kijker is bijna roerloos. En als die gesticuleert gaat dat traag – heel zijn gezag hangt aan zijn armen. Een moeilijke rol voor pas afgestudeerde hbo’ers. Die dribbelen te veel. Zouden ze hem wel gehoorzamen?

Hier horen beproefde titels bij: uitvoerder, voorman, opzichter. Een beetje macho. Dat is de charme van de bouw.

Zodra in de bouwput account-managers hun intrede zouden doen, trainees, consultants of hoe ze in het snelle zakenleven ook heten, is het daarmee afgelopen. Dan wordt het hollen en draven en driftig doen. Alsof dat voor het werk iets uitmaakt.

Reageer op dit artikel