nieuws

Illegale heffing in Brabant over bouwvergunningen

bouwbreed Premium

schijndel – Drie gemeenten in de provincie Noord-Brabant hebben in het verleden illegale heffingen opgelegd aan aanvragers van bouwvergunningen.

Dat blijkt uit onderzoeken die de Vereniging Eigen Huis verrichtte naar aanleiding van klachten van leden. In de meeste gevallen ging het om bedragen van 10.000 tot 50.000 gulden.

Eigen Huis heeft vastgesteld dat in de gemeenten Schijndel, Werkendam en Berkel-Enschot de meeste bouwvergunningen alleen werden verstrekt als de aanvragers een zogenaamde ‘exploitatieverordening’ wilden afdragen. Een geldbedrag tussen de 10.000 en 50.000 gulden zou de nieuwbakken huiseigenaar vrijwaren van heffingen over in het verleden geleverde diensten door de gemeente, zoals rioolonderhoud, bestrating en het aanleggen van straatverlichting.

De Vereniging Eigen Huis kwam deze illegale gemeentelijke heffingen een aantal jaren geleden voor het eerst tegen. Sindsdien strijdt de vereniging voor de belangen van huiseigenaren die op deze manier door het plaatselijke gemeentebestuur gepakt zijn.

Een vergoeding voor de aanleg en het onderhoud van openbare faciliteiten mag tenslotte alleen worden verrekend in de baatbelasting of de vierkante meter-prijs.

Reageer op dit artikel