nieuws

IHC Caland trekt zich niets aan van demonstranten

bouwbreed

schiedam – Drie met bloed besmeurde ‘lijken’ voor een spandoek blokkeerden gisteren de ingang van het kantoor van IHC Caland. Op het spandoek prijkte de tekst ‘aandeelhouders tevreden?’ Het bedrijf liet het handjevol demonstranten links liggen en presenteerde gewoon zijn halfjaarcijfers.

De demonstratie, die was georganiseerd door het Burma Centrum Nederland, was gericht tegen de onlangs binnengehaalde miljoenenorder voor de bouw van een olieopslagtank in Myanmar, voorheen Birma.

Een van de demonstranten hield het portret van Aung San Suu Kyi in de hand. Al jarenlang strijdt zij voor de mensenrechtensituatie in haar land. Zij riep het internationale bedrijfsleven op niet meer te investeren totdat de democratie is hersteld.

Een veelvoud van journalisten verdrong zich rond het handjevol demonstranten. “Wat hier gebeurt is een schande. Wie in Birma een order uitvoert, weet dat daar moorden voor worden gepleegd. De helft van alle inkomsten van de staat verdwijnt naar de defensiebegroting. Zo’n regime wil toch niemand steunen?”, aldus een actievoerder. Hij deelde bij de ingang alternatieve halfjaarcijfers van de ‘Burmese Junta’ uit. Daaruit bleek dat tegenover de honderden miljoenen winst van IHC grote verliezen voor de inwoners van Birma staan, die als dwangarbeiders worden ingezet voor de uitvoering van de order.

Halfjaarcijfers

Binnen werden de halfjaarcijfers bekendgemaakt. Zonder een spier te vertrekken, noemde bestuursvoorzitter J.D. Bax de order in Myanmar een van de belangrijkste nieuwe opdrachten waarmee enkele miljoenen is gemoeid. IHC heeft een lease/exploitatiecontract gesloten met een looptijd van vijftien jaar. Eind volgend jaar moet de olieopslag klaar zijn. Pikant detail is dat het Amerikaanse bedrijf Texaco heeft afgezien van dezelfde order wegens de slechte mensenrechtensituatie in het land.

IHC Caland wil echter zijn contract niet verbreken, ook niet als de Nederlandse regering tot een boycot van Birma besluit, of de aandeelhouders in opstand komen. “We gaan gewoon door”, zei Bax tijdens de toelichting op de halfjaarcijfers. “We laten ons niet afleiden.”

De eerste maanden van 1998 lieten uitstekende resultaten voor IHC Caland zien. De nettowinst bedroeg 70,1 miljoen gulden, een flinke verhoging ten opzichte van de 45,4 miljoen gulden over de eerste zes maanden van vorig jaar. Samen met een goede orderportefeuille geeft dat de directie aanleiding de winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen.

Dit jaar zal de nettowinst van het Schiedamse bedrijf met ongeveer 24 procent stijgen tot 145 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel