nieuws

Huizenaanbod keldert

bouwbreed

vervolg van pagina 1

den haag/voorburg – Het aantal verkochte koophuizen is dit jaar met 12 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De prijs in het westen en zuiden stijgt nog steeds, maar in het noorden en vooral in het oosten betalen kopers minder voor hun huis.

Dat blijkt uit de tweede rapportage Monitor Nieuwe Woningen van Neprom en VROM.

De afnemende verkoopcijfers zijn te verklaren uit het teruggelopen aanbod van nieuwe huizen, met name op de Vinex-locaties in de Randstad. De huizen die wel in de verkoop komen, gaan nog steeds grif van de hand.

Vorig jaar werden in het eerste kwartaal nog 1049 huizen uitgeleverd op de Vinex-locaties van Haaglanden. Dit jaar zijn dat er maar 204. In de rest van Nederland lopen die cijfers wat minder ver uiteen, maar de tendens is duidelijk voor heel Nederland. Het totale aanbod van het eerste kwartaal bedroeg vorig jaar 13.597 tegenover 10.176 huizen dit jaar. De vraag is of het aanbod zich volgend kwartaal herstelt. Volgens de Monitor lijkt er sprake te zijn van seizoeninvloeden. Het eerste en derde kwartaal scoren relatief laag.

De verkoop van nieuwe huizen daalde van 12.613 begin vorig jaar tot 11.432 dit jaar, terwijl de hypotheekrente verder is gezakt.

De huizenprijzen stijgen niet meer overal. In het westen van het land betaalt de huizenkoper nog wel drieduizend gulden meer dan in het vorige kwartaal, in het zuiden dat zelfs 5700 gulden. In het noorden en oosten zakken de prijzen voor nieuwbouw met respectievelijk 3400 en zevenduizend gulden.

Reageer op dit artikel