nieuws

Friesland blij met faillissement omstreden sloopbedrijf B en S

bouwbreed

joure – Drie oud-medewerkers die nog aanspraak maakten op achterstallig loon, zijn er in geslaagd het hoogst omstreden sloopbedrijf B en S uit Joure failliet te laten verklaren. Voor overheid en bedrijfsleven is deze ontwikkeling een pak van het hart. Het sloopbedrijf had de naam alle milieuvoorschriften aan zijn laars te lappen en incasseerde verscheidene processen-verbaal.

De activiteiten van het Friese concern waren divers: sloop, recyclen van puin, wegenbouw en handel. Volgens directeur P. Schippers zouden bouwactiviteiten in Suriname hem de das hebben omgedaan.

Naar verluidt heeft de Friesland Bank nog enkele miljoenen guldens te vorderen. Ze zou daarmee de grootste schuldeiser zijn. Een aantal bedrijven heeft enkele tonnen tegoed. Voorts claimt de Belastingdienst een bedrag van zeker een half miljoen.

B en S verkreeg in 1996, toen het bedrijf nog maar net bestond, de opdracht voor een project in Suriname. Voor de aanneemsom van tien miljoen gulden werd het herstelwerk aangenomen van de weg tussen Paramaribo en Albina over 140 kilometer. B en S zou voor de uitvoering van dit werk voor twee miljoen gulden aan wegenbouwmaterieel naar Suriname hebben verscheept. Geopereerd werd onder de naam Nedal.

B en S is volgens de curator vermoedelijk aan deze opdracht gekomen via het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking in Surinameis. Het geld voor dit project, dat zou worden betaald uit het ontwikkelingsfonds van de Europese Unie, zegt B en S nooit te hebben ontvangen. Althans, zo heeft directeur Schippers aan de curator verklaard.

Dat geldt ook voor de levering van een tribune aan Suriname. Voor de betaling had de Surinaamse voetbalbond zich garant gesteld. Het materiaal was afkomstig van het oude Abe Lenstra-voetbalstadion in Heerenveen. Het was voor 60.000 gulden door het sloopbedrijf uit Joure opgekocht. De tribune ligt alweer geruime tijd opgeslagen ergens in Paramaribo

B en S kwam in mei dit jaar nog negatief in het nieuws wegens het illegaal storten van vervuilde grond. Het sloopbedrijf maakte zich daar al sinds 1997 aan schuldig. Uit onderzoek van een stort in Bolsward kwam vast te staan dat het gestorte grondmateriaal was vermengd met asfaltgranulaat. Volgens de politie overtrad het bedrijf meerdere malen de Wet milieubeheer en de provinciale en gemeentelijke voorschriften. B en S vervalste ook vrachtdocumenten en gebruikte valse en vervalste analyserapporten. Dit heeft B en S ook toegegeven.

De oprichters Berger en Schippers waren tot drie jaar geleden nog werknemer bij een gerenommeerd, al dertig jaar bestaand, sloopbedrijf in Joure. Toen begonnen zij onder de naam B en S Recycling voor zichzelf. “Door deze praktijken” aldus een collega sloopbedrijf in Joure, “kon B en S voor bepaalde opdrachten vaak een lagere prijs hanteren en daardoor onterecht het werk krijgen. Dat noem ik concurrentievervalsing”. Voor zover dat al niet voortijdig was verkocht, is op het materieel van B en S beslag gelegd. Onder andere Volvo-importeur Kuiken BV in Emmeloord, die via Volvo Truck Lease wielladers had geleased en enkele grondverzetmachines had geleverd, heeft een deel van dit materieel teruggehaald.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels