nieuws

Fiscale maatregel zet rem op hypotheken

bouwbreed Premium

den haag – Het aantal nieuwe hypotheken is in het eerste halfjaar gedaald. De afname is met 2 procent tot 253.000 weliswaar niet groot, maar het is voor het eerste in drie jaar dat er minder hypothecaire leningen worden afgesloten.

Vooral in de zogeheten tweede hypotheken zit de klad (min 6 procent). Dat is voor een deel te verklaren door de fiscus. De belastingdienst heeft een einde gemaakt aan de rente-aftrek voor tweede hypotheken als die gebruikt worden voor consumptie-artikelen. Zulke leningen blijven wel aftrekbaar als ze worden gebruikt voor een verbouwing.

Als tweede mogelijke oorzaak noemt het Centraal Bureau voor de Statistiek het hoge niveau van het aantal hypotheken. “Het aantal nieuwe hypotheken zat op zo’n hoog niveau, dat verdere stijging nauwelijks mogelijk is”, aldus W. Vissers van het CBS.

Hoewel het aantal hypotheken daalde, steeg het geleende bedrag. In het eerste halfjaar is 55 miljard gulden hypothecair geleend, 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag per woninghypotheek steeg naar 218.000 gulden.

Reageer op dit artikel