nieuws

Complex verzakt door graafwerk

bouwbreed Premium

groningen- Bij Wilma Bouw in Groningen brak lichte paniek uit toen bleek dat door graafwerkzaamheden bij de bouw van een parkeergarage een nabijgelegen kantoorcomplex dreigde te verzakken. Bij de ingang van de parkeergarage, die wordt gebouwd aan de Westerhaven, werd een niveauverschil van ten minste vijf centimeter geconstateerd. Inmiddels zijn maatregelen genomen om verdere verzakking tegen te gaan. De schade wordt hersteld.

Gebruikers van het gebouw van het Pensioenfonds van het Bakkersbedrijf ontdekten bij de ingang van de parkeerkelder onder hun kantorencomplex dat er iets niet goed zat. Alles wees in de richting van de nieuwe parkeergarage die wordt gebouwd in het kader van het pretentieuze Westerhavenproject.

Om de garage waterdicht te maken moest een diepwand van dertig meter worden geslagen. Op die diepte bevindt zich een keiharde kleilaag. Volgens woordvoerder H. de Jong van Wilma Bouw ontstonden de problemen aan het begin van de diepwandoperatie. “Als je acht, negen meter diep in zandgrond komt, neemt de natuurlijke bodemspanning af. Daardoor vermindert het draagvermogen van de fundering. Dat is logisch.”

Peilbuizen

Bij het bouwbedrijf ontstond enige bezorgdheid, omdat uit metingen een verzakking bleek van twee centimeter. Tijdens de bouwvakantie stonden peilbuizen op drie plaatsen rondom de bouwput om de situatie in de gaten te houden.

“Die peilingen wezen uit dat de verzakking niet verder ging dan 22 millimeter”, verzekert De Jong. “Daarna heeft de zaak zich keurig gestabiliseerd. We blijven nog steeds wekelijks metingen uitvoeren, maar onze bezorgdheid is weg.Toen we in heel korte tijd met een tamelijk sterke daling te maken kregen, schrokken we echt wel. We hebben nu alle denkbare middelen in de strijd gegooid om verdere verzakking tegen te gaan.”

Een gebruiker van het kantorencomplex was de verzakking niet ontgaan: “Toen ik op vakantie ging was er een verschil van anderhalf tot twee centimeter voor de ingang van de parkeerkelder. Maar toen ik drie weken later van vakantie terugkwam, was de situatie nogal veranderd. De drempel lag opeens aanzienlijk hoger. Zeker vijf centimeter. Blij was ik daar uiteraard niet mee.”

Losgelaten

R. Copinga van Bakker Beheer en Makelaardij, beheerder van het complex, wil de problemen bij het aanbrengen van de diepwand niet overdrijven.

“In het deel waarin de wand parallel loopt met het gebouw, heeft het asfalt van de bestrating losgelaten en is stucwerk losgekomen. Ook zijn enkele deuren niet goed te sluiten. Maar dat er ook water in de kelder zou staan, zoals sommigen beweren, is niet waar. Op een gegeven moment is de bouwstrategie veranderd. Mijn indruk is dat toen per dag minder intensief is geheid. Ik heb de indruk dat aan de verzakking een einde gekomen is.”

Vanaf het moment dat Copinga scheurtjes in de muren ontdekte, is er direct overleg gevoerd met aannemer Wilma. “Er zijn zwart op wit prima afspraken gemaakt over de consequenties van de bouw. Begin september gaan we exact bekijken wat er door het slaan van de diepwand precies is gebeurd. De schade valt mee, hoewel ik na de vakantie de indruk kreeg dat er rampen waren gebeurd. Het opnieuw afhangen van de wc-deuren, het repareren van de bestrating en het stucwerk voert Wilma zonder problemen uit.”

Reageer op dit artikel