nieuws

Brabant worstelt met woningbouwbeleid

bouwbreed Premium

breda – Een aantal gemeenten in Brabant heeft de grootste moeite het provinciale woningbouwbeleid toe te passen in de eigen situatie. In de buitengebieden van de meeste gemeenten mag maar zeer beperkt worden gebouwd voor de eigen inwoners. Dat leidt tot vreemde afspraken en eigenzinnige systemen.

Inwoners van Rucphen hebben alleen de mogelijkheid een van de schaarse nieuwbouwwoningen te betrekken, als ze een andere inwoner van de gemeente kunnen vinden die hun oude huis wil kopen.

Deze constructie is opgezet, omdat het provinciale woningbouwbeleid de grote steden in Brabant voorrang geeft met de uitbreiding van de woningcapaciteit. Dorpen mogen slechts groeien voor de eigen aanwas. Hierdoor moeten gemeentebesturen zich soms in bochten wringen om de nieuwe woningen verkocht te krijgen zonder mensen van buiten aan te trekken.

Ook Moerdijk, Geertruidenberg en Baarle-Nassau doen veel moeite niet buiten het boekje te gaan. De meeste dorpen die met deze problemen kampen, gebruiken sociaal-economische bindingseisen om kavels te verdelen. Wettelijk is dat verboden, maar de provincie treedt er niet tegen op.

Of daar in de toekomst verandering in komt lijkt onduidelijk, omdat ook het provinciebestuur nog niet gewend is aan de toepassing van het beleid. Zodoende blijft in Brabant sprake van een kromme situatie: woningzoekenden hebben recht op vrije vestiging, maar worden daar erg in beperkt door de zeer trage groei van dorpen.

Reageer op dit artikel