nieuws

Bouw waterkering in Eems onnodig

bouwbreed

groningen – Het verplaatsen van de Duitse scheepswerf Meyer uit Papenburg naar Emden is zowel economisch als ecologisch een betere oplossing dan de bouw van een waterkering in rivier de Eems. Dat concludeert de wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen.

De waterkering zou het mogelijk moeten maken dat de werf grotere cruiseschepen gaat bouwen. De onderzoekers komen echter tot de conclusie dat de kering voor Meyer maar een beperkte periode soelaas biedt, omdat de markt steeds grotere cruiseschepen vraagt. De doorvaartdiepte wordt dan na tien of twintig jaar opnieuw een knelpunt.

Veel aantrekkelijker, aldus de RUG, is verplaatsing van de werf naar Emden dat dertig kilometer verderop aan de Dollard bij diep vaarwater ligt. Dat is duur, maar de baten zijn hoger omdat de werf zich in de toekomst kan blijven richten op de bouw van cruiseschepen.

Een goed alternatief is het verplaatsen van de werf naar de Nederlandse Eemshaven. Daar hoeven veel minder aanpassingen te worden gepleegd dan in Emden. Het verplaatsen biedt ook ecologische voordelen. Zo kan de rivier zijn natuurlijke loop terugkrijgen.

Reageer op dit artikel